Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия обяви служител от българското посолство за „персона нон грата“

Свят

Русия обяви служител от българското посолство за „персона нон грата“

Русия обяви служител от българското посолство за персона нон грата - Tribune.bg
Снимка:

Мярката е ответна на решението на нашата страна да експулсира руски дипломат през април

Русия експулсира служител на посолството на България в Москва, съобщи РИА Новости.

„На 26 май посланикът на България Атанас Кръстин бе поканен в МВнР на Русия, където му бе връчена нота за обявяване на служител на посолството на България в Русия за „персона нон грата”, се казва в съобщение на външнополитическото ведомство.

От там подчертават, че мярката е в отговор на приетото през април немотивирано решение на българската страна да обяви за нежелан дипломат от посолството на Русия в София.

В средата на април Чехия обвини Москва за участие в експлозия в склад за боеприпаси във Врбетица през 2014 г. и бяха изгонени 18 служители на руското посолство.

В отговор Москва обяви 20 служители на чешката дипломатическа мисия за персона нон грата и нарече обвиненията в инцидента абсурдни, неоснователни и надути.

Чешкото външно министерство поиска от Русия да върне изгонените дипломати. След като не получи отговор, Прага отново обяви намаляване на състава на руското посолство, като даде срок до края на май.

По-късно българската прокуратура обяви участието на Русия във взривовете във фабрики и военни складове през 2011, 2015 и 2020 г. Според външния министър Сергей Лавров София е решила да надмине Чехия с подобни изявления, пише агенцията.

Също така българските власти обвиниха шестима руснаци в участие в опита за отравяне на бизнесмена Емилиян Гебрев.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети