Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия отбелязва 7 години от присъединяването на Крим

Свят

Русия отбелязва 7 години от присъединяването на Крим

Русия отбелязва 7 години от присъединяването на Крим - Tribune.bg
Снимка:

САЩ, ЕС и Украйна го определят като анексиране на украинска територия

Русия тържествено отбелязва 7-та година от подписването на договора за присъединяване на полуостров Крим, което стана след провеждането на референдум. Според Москва допитването е било проведено в строго съответствие със залегналото в Устава на ООН право на народите на самоопределение.

На 18 март 2014г. Република Крим и град Севастопол официално станаха субекти на Руската федерация след подписването на договора в Кремъл.

Празнични мероприятия за отбелязването на годишнината са планирани на територията на цяла Русия. Фестивалът „Дни на Крим“ бе открит в Москва, а довечера в спортния комплекс „Лужники“ ще се проведе голям концерт.

Президентът Владимир Путин ще оглави правителствено заседание, посветено на социално-икономическото развитие на Крим, а по телемост се очаква той да разговаря и с представители на кримската общественост.

Съединените щати, Европейският съюз и Украйна, обаче, определят присъединяването на полуострова към Руската федерация като анексиране на суверенна украинска територия. Последваха санкции за Русия заради конфликта в Украйна.

Първият пакет санкции се отнася до икономическата дейност в Крим - след руската анексия на украинския полуостров през март 2014г. С него се забранява вносът на стоки от Крим, всякакви инвестиции на полуострова, както и доставките на оборудване и услуги за развитие на инфраструктурата или пък за добив на суровини. Санкциите засегнаха също и туризма - туристическите агенции вече не предлагат тази дестинация, а круизни кораби могат да акостират в Крим само по изключение.

Втората група обвързана  изпълнението на договореностите от Минск за Украйна. Тук попада оръжейното ембарго и за ограничението за износ на изделия с възможна двойна употреба за военни цели. На три оръжейни и три енергийни фирми, както и на пет руски банки бе отрязан достъпът до европейския капиталов пазар. Същевременно бе въведена забрана за доставки в Русия на високотехнологично оборудване за добив на нефт в Арктика и в дълбоководния шелф, както и за добива на шистов газ.

Освен това бе изготвен списък с лица, организации и институции, действащи срещу териториалната неприкосновеност, суверенитета и независимостта на Украйна. За тях важат ограничения за пътуване в ЕС, а активите им в Общността са замразени.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати