Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия провежда местни избори в окупираните региони на Украйна, Киев определи вота като фиктивен

Свят

Русия провежда местни избори в окупираните региони на Украйна, Киев определи вота като фиктивен

Русия провежда местни избори в окупираните региони на Украйна, Киев определи вота като фиктивен - Tribune.bg
Снимка:

Хората, живеещи в окупираните от Русия райони на Украйна, гласуват на местни избори. Всички кандидати са или руснаци, или проруски, и включват губернатори, подбрани лично от Москва, коментира Би Би Си.

Много от участниците във вота бяха помолени да гласуват в присъствието на въоръжени руски войници.

Министърът на външните работи на Украйна нарече изборите „фиктивни“, като каза, че гласовете няма да имат никаква правна сила.

Украинските власти предупредиха хората да не участват в гласуването. Те казват, че всеки украински гражданин, замесен в организирането на изборите, може да очаква да бъде наказан в бъдеще.

Съветът на Европа осъди изборите в „незаконно анексираните украински територии“ и ги определи като „фрапантно нарушение на международното право, което Русия продължава да пренебрегва“.

„Тези области не само са неразделна част от Украйна, но решението за провеждане на избори там създава илюзията за демокрация“, се казва в изявление на съвета.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също осъди изборите, като каза: „Руските фиктивни избори в окупираните райони на Украйна са нелегитимни“. Това предизвика отговор от руското посолство в САЩ, което обвини Вашингтон в намеса във вътрешните работи на Москва, съобщиха държавните медии.

Изборите, които приключват в неделя, се провеждат в четири региона, които Русия дори не контролира напълно - Донецк и Луганск на изток, и южните региони Запорожие и Херсон.

Заедно те съставляват 15% от суверенната територия на Украйна.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети