Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия с ход за "заграбване" на патенти на противници

Свят

Русия с ход за "заграбване" на патенти на противници

Русия с ход за заграбване на патенти на противници - Tribune.bg
Снимка:

Руското правителство предостави на местни лица възможността да използват чуждестранни патенти без съгласието на патентопритежателите и без да плаща авторски права, което практикуващите юристи описаха като ход за "заграбване" на патенти от противниците на нейната инвазия в Украйна – и на практика "акт на война", пише Financial Times, предаде Bloomberg TV Bulgaria. Обосновката за законодателството бе да се защити отбраната и сигурността на Русия и да се защити живота и здравето на нейните граждани. Правни експерти, обаче, твърдят, че промяната нарушава съществуващите договори за ползване на патенти. Указът на Русия изрично гласи, че компании от "неприятелски държави" ще получават нулева компенсация и ще бъдат принудени да издават лицензи на руски субекти.

"Това изпраща посланието, че правата на интелектуална собственост не трябва да се спазват. И ако случаят е такъв, защо друга държава, която иска да увеличи собственото си технологично положение в света, да не направи подобно нещо?", изтъква Джеймс Сингър, адвокат по интелектуална собственост във Fox Rothschild в Питсбърг. По думите му указът не означава, че частният притежател на патент няма право на обезщетение за нарушение – "поне не автоматично“, но руското правителство си е дало правото във всяка ситуация да принуди притежателите на патенти да предоставят на руско юридическо лице лиценз за безплатно използване на патента. Сингер отбелязва също, че втори указ, издаден на 8 март, позволява на руското правителство да спре правата на интелектуална собственост за всякакви категории продукти през 2022 г.

"Когато сте в авторитарна държава, какви права наистина имате?", отбелязва юристът. Според него руските компании вече имат свобода да нарушават патенти, да произвеждат артикули на местно ниво и след това да ги продават както в Русия, така и на други пазари.

"Втората последица е по-дългосрочна", уточнява експертът. Той смята, че ако в края на войната има възобновяване на търговията с Русия, "ще бъде много трудно за западните компании да възобновят дейността си там, ако техният IP/интелектуален продукт/ се използва на местно ниво от други компании".

 

 

 

Етикети Русия

Топ новини

виж още
Актуална тема