Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия ще иска рубли и за петрол, торове, пшеница и метали

Свят

Русия ще иска рубли и за петрол, торове, пшеница и метали

Русия ще иска рубли и за петрол, торове, пшеница и метали - Tribune.bg
Снимка:

Властите в Русия обвиха, че обмислят да изискват плащания в рубли и за петрол, пшеница, торове, въглища, метали и дървесина, пише „Ройтерс“. Москва вече обяви, че ще изисква от неприятелските държави, сред които и тези от ЕС да заплащат в руската национална валута, ако искат доставки на синьо гориво. Това обяви председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин.

Попитан за коментарите на Володин, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: „Това е идея, върху която определено трябва да се работи”.

Европа досега отказва да плаща за газ в рубли, създавайки почвата за противопоставяне, което накара Германия да обяви в сряда „ранно предупреждение“, че може да се насочи към извънредна ситуация с доставките. Русия казва, че ще изработи практически договорености до четвъртък за чуждестранните компании да плащат за газ в нейната валута.

„Ако искате газ, намерете рубли“, каза Володин, председателят на долната камара на парламента, в публикация в Telegram.

От своя страна говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков каза, че ролята на щатския долар като глобална резервна валута вече е била засегната през последните години и преминаването към ценообразуване на най-големия руски износ в рубли ще бъде „в наш интерес и в интерес на нашите партньори“.

Германия заяви, че нейната мярка за ранно предупреждение е предназначена да се подготви за евентуално прекъсване или спиране на потоците на природен газ от Русия.

Европа, която внася около 40% от газа си от Русия и плаща предимно в евро, твърди, че контролираният от държавата газов гигант Газпром няма право да преначертава договорите. Групата на страните от Г-7 отхвърли исканията на Москва тази седмица.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати