Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия ще спре да продава петрол на страните, които наложат ценови таван

Свят

Русия ще спре да продава петрол на страните, които наложат ценови таван

Русия ще спре да продава петрол на страните, които наложат ценови таван - Tribune.bg
Снимка:

Русия ще спре да продава петрол на страните, които наложат таван за цените на руските енергийни ресурси, съобщават от Кремъл.

Според Москва подобни ограничения на цените ще доведат до съществена дестабилизация на глобалния петролен пазар.

„Компаниите, които наложат ценови таван, няма да бъдат сред тези, които ще получават руски петрол“, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в потвърждение на коментарите по темата, които направи вчера вицепремиерът Александър Новак.

„Просто няма да си сътрудничим с тези компании на основата на непазарни принципи“, добави Песков .

Говорителят на Кремъл допълни, че „Русия проучва как налагането на ценови таван върху износа на петрола й ще се отрази на нейната икономика“.

Министрите на финансите от групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) днес ще проведат онлайн заседание. Очаква се те да обсъдят в детайли плановете за налагане на таван на цените на руския петрол, чиято цел е да бъдат ограничени приходите на Москва от продажбата на черно злато, съобщава БТА.

По-рано тази година Европейският съюз наложи частична забрана за закупуване на руски петрол. Тя ще намали с 90 процента вноса му в страните от ЕС, когато влезе в сила изцяло, обяви Брюксел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че е време ЕС да обмисли налагането на подобен ценови таван и за покупките на руски природен газ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „европейските граждани са тези, които ще платят цената на подобни мерки“.

Преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари, близо половината от руския износ на суров петрол и на петролни продукти беше насочена към Европа, по данни на Международната агенция за енергията (МАЕ).


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати