Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия стои зад убийството на дисидента Александър Литвиненко, постанови Европейският съд по правата на човека

Свят

Русия стои зад убийството на дисидента Александър Литвиненко, постанови Европейският съд по правата на човека

Снимка:

Той почина от отравяне с полоний през 2006 г. в Лондон

Русия е отговорна за убийството на Александър Литвиненко, постанови Европейският съд по правата на човека, пише Би Би Си.

Литвиненко, бивш руски шпионин, който стана британски гражданин, почина от отравяне с полоний през 2006 г. в Лондон.

Обществено разследване на Обединеното кралство, проведено през 2016 г., заключи, че убийството „най-вероятно е одобрено“ от руския президент Владимир Путин.

Русия обаче отрича всякакво участие.

Разследването установи, че бившият бодигард на КГБ Андрей Луговой и друг руснак Дмитрий Ковтун умишлено са отровили Литвиненко, като са сложили радиоактивното вещество в напитката му. И те отричат да имат общо с престъплението. 

Година след това Луговой стана член на долната камара на руския парламент. По -късно той осъди общественото разследване на Обединеното кралство го нарече спектакъл и открита лъжа.

Съдът по правата в Страсбург установи, че двойката е извършила отравянето, от сложната поръчка на „рядката, смъртоносна отрова“, до организацията на пътуване и многократните и продължителни опити да отровят Литвиненко.

Самият бивш руски шпионин, който е избягал от родината си, от офицер в ФСБ се превръща в яростен критик на президента Владимир Путин. Литвиненко е работил на заплатата на британските тайни служби МИ6, като според съобщенията е разследвал връзките на руската мафия с Испания.

Той се среща с Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун на чаша чай в централен хотел в Лондон на 1 ноември 2006 г. Скоро след това се разболява и е приет в болница. Състоянието му се влошава и той умира на 23 ноември.

ЕСПЧ установи, че ако убийството му е било „измамна операция“, тогава Русия би могла да докаже това. Съдът обаче заяви, че не е направен сериозен опит да се опровергаят констатациите на властите на Обединеното кралство. Въпреки че се казва, че Русия трябва да плати на вдовицата на Литвиненко 122 500 евро разноски и други щети, Москва отхвърля иска за наказателни щети.  


Топ новини

виж още

Актуална тема