Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия твърди, че е подала заявка за регистрация на ваксината си, ЕС отрича

Свят

Русия твърди, че е подала заявка за регистрация на ваксината си, ЕС отрича

Снимка:

Употребата на „Спутник V“ е одобрена в 21 държави

Руският фонд за директни инвестиции е подал заявление за регистрация на ваксината „Спутник V“ в ЕС до Европейската агенция по лекарствата (EMA) на 29 януари и има потвърждение, че то е било прието. Скоростта за нейното евентуално одобрение зависи от европейските регулатори, съобщиха от Фонда за РИА Новости

Фондът е кандидатствал пред Европейската агенция по лекарствата за участие в научна консултация относно ваксината „Спутник V“ на 22 октомври 2020 г. Представители на фонда, разработчици на ваксината и представители на EMA са провели такава научна консултация на 19 януари 2021 година.

По-рано днес от Европейската агенция по лекарствата заявиха, че са приключили консултациите с разработчика на руската ваксина срещу коронавируса и сега е възможно да се кандидатства за регистрация на пазара на ЕС. Говорителят на EMA добави, че агенцията все още не е получила заявление от авторите на „Спутник V“. Сроковете за одобрение за европейския пазар може да бъдат обект на обсъждане след постъпването на такова заявление.

Кирил Дмитриев, който е ръководител на руския инвестиционен фонд (RDIF), изрази надежда, че от ЕС няма да използват политически аргументи при разглеждането на молбата за регистрация на ваксината срещу коронавирус „Спутник V“.

„Надяваме се, че заявлението ще бъде прегледано скоро, че в този процес няма да бъдат използвани политически аргументи, но по същество ще бъде разгледано въз основа на резултатите от данните, публикувани в Lancet, които показват, че една от най-добрите ваксини в света е именно руската ваксина “, каза Дмитриев в ефира на телевизионния канал „Русия 24“.

В случай на издаване на удостоверение за условна регистрация и одобрение от страна на Европейската комисия, руската ваксина може да бъде доставяна в ЕС централизирано.

Европейският съюз, още преди появата на първите одобрени ваксини срещу коронавирус, взе решение за тяхното централизирано доставяне.

До момента Европейският съюз е сключил договори с шест производители на ваксина срещу коронавирус. Одобрените към днешна дата ваксини са на производителите Pfizer/BioNTech (закупуване на до 600 милиона дози), Moderna (160 милиона дози) и AstraZeneca (до 400 милиона дози). ЕК сключи договор за доставка на ваксини и с компаниите Johnson&Johnson, Sanofi-GSK и CureVac, които все още не са подали заявки за одобрението на техните препарати за използване на европейска територия.

Научното списание Lancet публикува резултатите от третата фаза на клиничните изпитвания „Sputnik V“, потвърждавайки нейната висока ефективност и безопасност. По време на фаза III клинични изпитвания ваксината демонстрира високи нива на ефикасност, имуногенност и безопасност - ефикасността ѝ е 91,6%. Ваксината „Спутник V“ осигурява пълна защита срещу тежки случаи на новата коронавирусна инфекция.

Употребата ѝ е одобрена в 21 държави: Русия, Беларус, Аржентина, Боливия , Сърбия, Алжир, Палестина, Венецуела, Парагвай, Туркменистан, Унгари, Обединените арабски емирства, Иран, Република Гвинея, Тунис, Армения, Мексико, Никарагуа, Република Сръбска, Мианмар и Ливан.                                                                                             


Коментари (1)

Истината Рашистката ваксина единствена от всички не е добра, ами и е опасна за репродуктивната способност.
Като се има предвид как рашистите ги изловиха в тотална подмяна на проби на техни спортисти за допинг, разкрито от избягалия от Раша шеф на лабораторията на Олимпийските игри в Сочи, правете си сметката за достоверността на клиничните им изследвания в трета фаза!
09.02.2021 16:06 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема