Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия удари украински складове за зърно в Одеса, близо до границата с Румъния

Свят

Русия удари украински складове за зърно в Одеса, близо до границата с Румъния

Русия удари украински складове за зърно в Одеса, близо до границата с Румъния - Tribune.bg
Снимка:

Руски дрон удари украински пристанищни съоръжения в Измаил на река Дунав, близо до границата с Румъния. Пострадали са склад за зърно, пасажерска сграда и асансьор за товарене на зърно. Голям пожар бушуваше на пристанищната зона на Измаил рано в сряда. Видео, заснето от румънската страна на река Дунав на около 3 км (1,9 мили), показва мащаба на огъня.

Румънският президент Клаус Йоханис осъди като неприемливи продължаващите атаки на Русия срещу украинска инфраструктура в близост до Румъния. Украинските военновъздушни сили съобщиха през нощта, че руски дронове се насочват към река Дунав, където Украйна има две пристанища, Измаил и Рени.

Няма информация за пострадали хора, заяви в „Телеграм“ областният управител на Одеска област Олег Кипер, без да пояснява къде точно се намират поразените обекти.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че за „съжаление има щети“.

„Поредна нощ на война, поредна нощ на работа на нашата героична противовъздушна отбрана. Защитаваме се максимално с оглед на наличните сили. Свалихме много дронове „Шахед“. За щастие няма жертви. За нещастие има щети. Най-сериозните са в южната част на страната. Руските терористи отново нанесоха удари по пристанищата, по зърното, по световната продоволствена сигурност“, изтъкна Зеленски, цитиран от украинската агенция УНИАН.

Миналата седмица руски дронове също атакуваха складове за зърно в Рени, по-нагоре по река Дунав, отново до румънска територия.

Президентът Йоханис каза в сряда, че атаките толкова близо до Румъния са военни престъпления, които допълнително са засегнали „капацитета на Украйна да прехвърля своите хранителни продукти към нуждаещите се по света“.

По-рано Русия атакува големите черноморски пристанища Одеса и Черноморск, където според властите са унищожени 60 000 тона зърно.

Откато се оттгели от зърнената сделка  през юли, Русия заплашва да нападне всички кораби, които се насочват към черноморските пристанища на Украйна, като по същество наложи морска блокада, коментира Би Би Си.

Украйна е един от големите износители на пшеница и царевица в света и по-голямата част от пратките се движеха от черноморските пристанища на страната. Ако Черно море бъде затворено за корабоплаване, тогава Дунав става ключов за износа на Украйна.

След днешните атаки цената на житото на борсата в Чикаго се покачи с 4%, като това отразява тревогите на търговците, свързани с доставките на зърно от Украйна, отбелязва Ройтерс.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети