Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия: Възможна е консервация на Запорожката АЕЦ

Свят

Русия: Възможна е консервация на Запорожката АЕЦ

Русия: Възможна е консервация на Запорожката АЕЦ - Tribune.bg
Снимка:

Русия допусна консервация на Запорожката АЕЦ. Това се случва след поредните взаимни обвинения на Киев и Москва за обстрел на централата. В случай на консервация е възможно спиране на електричеството за населението, гражданските съоръжения и металургичните предприятия, заяви пред Lenta.ru енергетикът, заместник-ръководител на отдела на Института по енергетика и финанси Сергей Кондратиев.

Производството на електроенергия в Запорожката атомна електроцентрала е минимално и ако обстрелът продължи, ще бъде спрянa, посочи от своя страна Владимир Рогов, член на главния съвет на окупационната администрация.

Според него атомната електроцентрала ежедневно е доставяла на територията, контролирана от украинските власти, количества електроенергия, еквивалентно на 60-70 милиона рубли.

"Скоро няма да получат нищо. Защото, разбира се, ще спасим атомната електроцентрала, ще я консервираме, ще прехвърлим товарите, които имаме, към освободените територии", твърди Рогов.

Запорожката АЕЦ, разположена в Енергодар, е най-голямата европейска атомна електроцентрала по отношение на инсталирана мощност. Разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Първият е пуснат в експлоатация през декември 1984 г., шестият - през октомври 1995 г. Руската армия контролира нейната територия от 28 февруари. Станцията обаче все още се управлява от украински оператори.

Запорожката централа е атакувана от юли. Москва и Киев взаимно се обвиняват за обстрела.

 Външните министри на страните от Г-7 - Германия, Франция, Италия, Япония, Канада, Великобритания и Съединените щати, поискаха Русия незабавно да прехвърли Запорожката АЕЦ под контрола на Украйна.

ООН призова спешно да се постигне съгласие за "безопасен периметър за демилитаризация" на АЕЦ Запорожие, такава инициатива беше представена от генералния секретар Антонио Гутериш. В същото време идеята на Гутериш срещна неразбиране в руското представителство в ООН.

"Не разбирам какво има предвид с това предложение. Нека обясни какво има предвид под този периметър. Изтеглянето на руските войски от АЕЦ в Запорожие ще предизвика "чудовищни провокации" от украинските власти", изтъкна постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя. По думите му Русия не използва ядрени и граждански съоръжения за военни цели, като обвинява Украйна в подобна тактика. Част от линиите, от които станцията сега се захранва, са повредени от обстрела.

Според военни експерти, България ще бъде една от страните, които ще бъдат засегнати при сериозна авария в Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна. Постоянният представител на Русия при международните организации във Виена Михаил Улянов потвърди това пред телевизия "Русия-24".

"Ще пострада Донбас, значителна част от Украйна, част от територията на Русия, Абхазия, Румъния, България, Турция. Тоест, това може да се превърне в колосална катастрофа, така че са необходими спешни действия", предупреди Улянов.

Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила вече призова румънците на възраст под 40 години да отидат "възможно най-скоро" до семейните си лекари или до аптеките, за да си вземат таблетките калиев йодид, съобщи телевизия „Диджи 24”. Запитан дали има търсене на йодните таблетки, здравният министър не даде категоричен отговор. Той посочи обаче, че с изострянето на обстановката в Украйна е възможно търсенето да се увеличи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати