Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия възобновява доставките си на петрол по тръбопровода „Дружба”

Свят

Русия възобновява доставките си на петрол по тръбопровода „Дружба”

Русия възобновява доставките си на петрол по тръбопровода Дружба - Tribune.bg
Снимка:

Руският тръбопроводен монополист „Транснефт” заяви в сряда, че планира да възобнови изпомпването на петрол през южния клон на тръбопровода „Дружба” в 16.00 московско време, съобщи руската държавна информационна агенция РИА, цитиран от Ройтерс. Проблемът с плащанията е бил разрешен и затова доставките бяха спрени през тръбата, която минава от Украйна към Чешката република, Словакия и Унгария.

Руският петрол, минаващ през Украйна, е спрян

Украйна спря доставките на петрол през тръбопровода на 4 август, след като западните санкции ѝ попречиха да получи транзитни такси от Москва, коментира ABC.

Министърът на икономиката на Словакия Ричард Сулик каза, че тръбопроводът „Дружба” е спрял да работи не заради Русия или Украйна, а поради технически проблем с плащанията за трансфера, който проблем впоследствие е бил решен. Словакия получава практически целия си петрол през тръбопровода „Дружба”. Сулик каза, че плащането е на стойност около 9-10 милиона евро, а проблемът е бил в отказа на банка от Западна Европа да преведе парите поради санкциите, наложени от Европейския съюз.

„Не бих търсил политически контекст зад това, няма такъв“, каза Сулик.

Лидерите на ЕС се споразумяха през май да наложат ембарго на повечето руски внос на петрол до края на годината като част от санкциите на блока заради войната на Москва в Украйна.

Петролът поскъпва след спирането на руските петролни потоци към Европа


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати