Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия заплаши със спиране на доставките на газ и петрол, ако бъде наложен таван на енергийните цени

Свят

Русия заплаши със спиране на доставките на газ и петрол, ако бъде наложен таван на енергийните цени

Русия заплаши със спиране на доставките на газ и петрол, ако бъде наложен таван на енергийните цени - Tribune.bg
Снимка:

Русия заплаши, че ще спре да доставя газ и петрол, ако бъде наложен таван на руските енергийни ресурси, предаде Ройтерс. На икономически форум във Владивосток Владимир Путин определи европейските призиви в този дух като „глупави” и ще доведат до по-високи световни цени и икономически проблеми в Европа.

ЕС предлага таван на цената на руския газ от 50 евро на мегаватчас

По думите му Русия ще се оттегли от договорите за доставка, които е сключила, ако Западът наложи таван на цените на руския енергиен износ.

„Ще има ли политически решения, които противоречат на договорите? Да, няма да ги изпълняваме. Няма да доставяме нищо, ако това противоречи на нашите интереси“, каза Путин.

„Няма да доставяме газ, нефт, въглища, мазут – няма да доставяме нищо“, добави той. 

„Ще ни остане само едно нещо: както в известната руска приказка, ще оставим опашката на вълка да бъде замръзнала”, визуализира думите си руският президент.

Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия. Европа обикновено внася около 40% от своя газ и 30% от своя петрол от Русия.

Заплахите на Путин веднага вдигнаха цената на черното злато.

Фючърсите на суровия петрол тип Бренд се повишиха с 85 цента, или 0,92%, до 93,68 долара за барел до 09:31 GMT, като по-рано достигнаха най-ниското си ниво от 18 февруари насам при 91,20 долара.

Фючърсите на американския суров петрол поскъпнаха с 80 цента, или 0,92%, до 87,68 долара. Запасите от суров петрол в САЩ се очаква да паднат за четвърта поредна седмица, като са намалели с около 733 000 барела през седмицата до 2 септември, показа предварително проучване на Ройтерс във вторник.

В речта си на икономическия форум във Владивосток Путин каза още, че Русия се справя с икономическата „агресия” на Запада.

Но руският президент предупреди, че качеството на живот на европейците е жертва на санкциите, докато по-бедните страни губят достъп до храна.

Той също така каза, че Европа мами бедните страни за зърното на Украйна. Месеци наред морските пристанища на Украйна бяха блокирани от руските сили, но откакто износът беше възобновен в началото на август, руският лидер заяви, че само два кораба със зърно са отишли в Африка - което не е така, отбелязва Би Би Си.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати