Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия започна наказателно разследване срещу МНС

Свят

Русия започна наказателно разследване срещу МНС

Русия започна наказателно разследване срещу МНС - Tribune.bg
Снимка:

Следственият комитет на Руската федерация е образувал наказателно производство срещу прокурора и съдиите от Международния наказателен съд/МНС/ в Хага, които издадоха заповед за ареста на руския президент Владимир Путин по обвинение за престъпления, съобщи ТАСС.

"Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу прокурора на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан, съдиите от Международния наказателен съд Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес Годинес", съобщиха от институцията.

Комитетът, който отговаря за разследването на сериозни престъпления в Русия, заяви, че липсват основания Путин да може да носи наказателна отговорност. От Следствения комитет припомнят още, че според международната конвенция за предотвратяване и наказване на престъпленията срещу лица с международна защита, още от 14 декември 1973 г. държавните глави се ползват с абсолютен имунитет спрямо юрисдикцията на чужди страни.

Според Следствения комитет "в действията на прокурора от МНС се съдържат признаци на престъпления" съгласно конкретни членове на руския наказателен кодекс, като например съзнателно обвиняване в престъпление на невинно лице, а също така и подготовка на нападение срещу представител на чужда страна, ползващ се с международна защита, с цел усложняване на международните отношения, посочва ТАСС.

Кремъл нарече издаването на заповедта възмутително, но юридическо невалидно, тъй като Русия не е страна по договора за създаване на МНС.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети