Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Руската журналистка Овсянникова е избягала от страната

Свят

Руската журналистка Овсянникова е избягала от страната

Руската журналистка Овсянникова е избягала от страната - Tribune.bg
Снимка:

Руската журналистка Марина Овсянникова, която беше под домашен арест заради критика на офанзивата в Украйна, е избягала от страната заедно с дъщеря си, съобщи днес пред Франс прес нейният адвокат.

„Овсянникова е напуснала Русия с дъщеря си няколко часа, след като е излязла от апартамента, в който беше под домашен арест", заяви Дмитрий Захватов и уточни, че двете се намират в Европа.

Задържаха руската журналистка Марина Овсянникова

Новината дойде две седмици, след като руските власти обявиха 44-годишната журналистка за издирване. През август тя беше обвинена в разпространение на невярна информация за руската армия - престъпление, което се наказва с до десет години затвор. Овсянникова беше осъдена от московски съд на домашен арест, като ѝ бяха забранени всички средства за комуникация.

В средата на март, малко след началото на офанзивата в Украйна, Марина Овсянникова прекъсна вечерната емисия на „Първи канал“ на руската телевизия, където работеше от 20 години. В ефир тя разпъна плакат, който призоваваше руснаците да не вярват на пропаганда и за слагане на край на боевете.

Задържаната журналистка от Първи канал: Държаха ме часове наред без телефон и адвокат

За това си действие тя беше подложена на разпит и глобена, след което напусна страната, за да започне работа в германския вестник „Велт“. През юли Овсянникова се завърна в Русия в опит да запази родителските си права за двете си малолетни деца, които бившият ѝ мъж се опита да  ѝ отнеме.

Въпреки всички рискове, тя продължи да критикува властта в Москва и руската офанзива, беше арестувана повторно и обвинена в разпространяване на невярна информацията за армията.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати