Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Руските агенти, заподозрени за отравянето на Скрипал и Гебрев, са свързани с взрив в Чехия

Свят

Руските агенти, заподозрени за отравянето на Скрипал и Гебрев, са свързани с взрив в Чехия

Снимка:

Емилиян Гебрев е съхранявал боеприпаси в обекта

Двама руснаци, установени от британските власти в близост до Солсбъри при отравянията на агента Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г., са свързани с експлозия в склад за оръжие в Чешката република през 2014г., съобщи BBC. Доказателствата свързват експлозията и опита за отравяне в България на оръжейния търговец Емилиян Гебрев с подразделение на руското военно разузнаване, твърди медията.

Като резултат чешките власти съобщиха, че гонят 18 руски дипломати, за които се смята, че са служители на разузнаването в отговор на експлозията през 2014 година, при която загинаха двама души. Чешкият премиер Андрей Бабиш е категоричен, че страната му трябва да реагира на разкритията, обвързващи взрива с руското ГРУ. Страната ще информира съюзниците на НАТО и Европейския съюз за подозренията си.

В отговор руското правителство заяви, че твърденията са неоснователни и абсурдни. Огромната експлозия на 16 октомври 2014 г. в Чешката република унищожи склад за боеприпаси. На мястото седмици по-късно са открити останките на двама мъже - на 56 и 69 години, които са работили за Imex Group - компанията, която е стопанисвала склада. В началото се предполагаше, че взривът е инцидент.

В имейл до Imex Group от Националната гвардия на Таджикистан е поискан достъп до мястото на двама мъже за инспекция, приложени са и снимки.

Снимките в паспортите съвпадат с тези на двамата мъже, обвинени от Великобритания за отравянето в Солсбъри на агента Скрипал и дъщеря му Юлия.

Разследващият сайт Bellingcat идентифицира Руслан Боширов като Анатолий Чепига, а Александър Петров като Александър Мишкин - и двамата служители на ГРУ. Двамата се появиха по руската телевизия, отричайки участие в отравянето на Скрипал, и твърдяха, че са спортни диетолози, посетили Солсбъри, за да разгледат местната катедрала.

На 11 октомври 2014 г. предполагаемите руски агенти са използвали същите самоличности, както в Солсбъри - Руслан Боширов и Александър Петров, за да пристигнат на летището в Прага.

Един от хората, съхраняващи боеприпаси там, е българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев, съобщи BBC.

През април 2015 г., шест месеца след чешката експлозия, Гебрев се разболява тежко в София. След месец в болница той е изписан, но след това отново се разболява. Въпреки подозренията, българските власти не постигат напредък в разследването и остават със заключението, че Гебрев е пострадал от хранително отравяне. Едва след събитията в Солсбъри през 2018 г. на този случай е обърнато повече внимание. Лице, използващо името Сергей Федотов е идентифициран като пребиваващ във Великобритания, за да наблюдава отравянето в Солсбъри. Установява се, че той е бил в България по време на отравянето на Гебрев.

Според разследването на българските власти Федотов и други двама мъже са се настанили в хотел в същия комплекс, където се намира офиса на Гебрев през април 2015 г. и са настоявали за стаи с изглед към подземния паркинг. Запис от паркинга, показан с разрешението на български прокурор миналата година, показва как мъж се приближава до автомобилите на Гебрев, на сина му и на негов бизнес партньор, които също се разболяват по-късно. Смята се, че токсично вещество е било размазано по дръжките на колите- подобно на начина, по който „Новичок” се е озовал върху дръжката на вратата в къщата на Сергей Скрипал.

Гебрев става мишена на ГРУ, защото е доставял оръжия на редица държави против интересите на Москва, включително в Украйна. Експлозията в чешкото депо през октомври 2014 г. изглежда е била опит да се накърни бизнесът на Гебрев или да послужи като предупреждение, което след това е последвано от опита за убийството му.

В събота чешкият премиер обяви доказателства, свързани с експлозията с ГРУ и заяви, че 18 служители на руското посолство - идентифицирани като разузнавачи - трябва да напуснат страната в рамките на 48 часа.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още