Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Руски медици: Сами си шием маски от марли, а Путин праща самолети за Италия

Свят

Руски медици: Сами си шием маски от марли, а Путин праща самолети за Италия

Снимка:

Много от случаите на заболяване от коронавирус (и смъртните случаи) се класифицирали като "пневмония", за да не се "разваля" официалната статистика

"Пандемията от COVID-19 сякаш засяга Русия по-малко отколкото европейските страни. Щеше да е вярно, ако не знаехме, че в Русия статистиката се "обработва" по-добре отколкото се обслужват болните", пише московският кореспондент на швейцарския вестник Le Temps, цитиран от Фактор.

"Само преди дни Владимир Путин отново и отново повтаряше, че епидемията от коронавирус се намира под контрол и "правилните решения са били взети своевременно", вирусът "идва от чужбина", а системата на здравеопазването на Русия е "готово".

Държавната телевизия облъчва зрителите с месианските послания на "славянофилските" мислители от XIX век (Достоевски, Одоевски, Краевски), описвайки "умиращият Запад" (Европейският съюз), и твърдейки, че "само Русия може да спаси всички". Властите дори обявиха, че е открита руска ваксина против COVID-19, която вече се изпробва върху животни", пише авторът.

"Официалните статистически данни привеждат цифри несравними с показателите на пострадалите от пандемията европейски страни, които показват хиляди случаи на заразяване. До понеделник твърдяха, че има под 100 случая при население от 146 милиона души. И нито един починал. Това естествено поражда съмнения у население, което отдавна смята, че лъжата от страна на държавата е нещо подобно на природно явление: Чернобыл, Курск, малайзийския самолет в Донбас, взрива на тайнствената ядрена ракета миналата година. Официалните власти и медиите, които ги обслужват, системно се заплитат в противоречия, лъжи и непрозрачност, което само засилва недоверието към тях", коментира медията.

"Руските тестове за COVID-19 са 10 хиляди пъти по-слабо чувствителни отколкото тестовете, използвани в Европа и САЩ. Много от случаите на заболяване от коронавирус (и смъртните случаи) се класифицират като "пневмония", за да не се "разваля" официалната статистика, както съобщават много лекари в социалните мрежи", пише още авторът.

"Аз съм абсолютно убедена, че пациентите с COVID-19 са повече, отколкото съобщават властите", казва пред Le Temps Анастасия Василиева, председател на синдиката на медицинските работници.

"Вземат ни за идиоти. Не ни достигат лекарите, нямаме никакви защитни средства и сами си шием маски от марли. Путин наш президент ли е? Толкова пъти молихме за защитни средства? Вместо това изпращат помощ за Италия", казва тя с негодувание, а изданието заключава, че Путин "явно се грижи за имиджа си".  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още