Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Руски олигарх купи важен остров във Финландия

Свят

Руски олигарх купи важен остров във Финландия

Снимка:

Руският олигарх Игор Кесаев е станал собственик на важен остров във Финландия, съобщи Euractiv. Те разкриват, че покупката е направена благодарение на златен паспорт на олигарха, издаден от Кипър. Сделката е сключена миналата година, а островът се намира на много важно място край Хелзинки.

Игор Албертович Кесаев е руски милиардер. Той попадна в списъка на световните милиардери на Forbes 2016, като зае 722 място с нетна стойност от 2,4 милиарда долара. Кесаев е роден във Владикавказ през 1966г., а понастоящем пребивава в Москва.

Игор Кесаев е един от „тютюневите крале" в Русия, а под негов контрол са около 70% от пазара. Името му се свързва с търговия с оръжия, а според неофициални данни поддържа тесни връзки с мафията, руската Федерална служба за сигурност и Главното разузнавателно управление на Русия.

Кипърският паспорт е помогнал на милиардера да заобиколи финландското законодателство, което не позволява сделка при наличието на неговото руско гражданство. Олигархът е смятан за близък до управляващите кръгове в Русия.

Разкритието е предизвикало безпокойство у финландските управляващи. На острова са построени жилищни сгради и площадка за хеликоптер, което не е дискутирано при преговорите.

Покупката може да бъде преразгледана. Правителството има право да отмени покупката на острова, ако прецени че там има рискова дейност. Кипър доскоро издаваше специални паспорти за големи инвеститори в страната, с което им даваше достъп до сделки в други европейски държави.  


Топ новини

виж още

Актуална тема