Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Руски съд обяви Навални за виновен за измама

Свят

Руски съд обяви Навални за виновен за измама

Руски съд обяви Навални за виновен за измама - Tribune.bg
Снимка:

Дадоха му 9 години по обвинение в присвояване

Руски съд призна за виновен намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални по обвинения в присвояване. Магистратите определиха присъда от 9 години затвор.

„Навални е извършил измама - кражба на имущество от организирана група“, заяви съдия Маргарита Котова, съобщи репортер на АФП, присъствал на процеса.

Навални, най-яростният вътрешен критик на президента Владимир Путин, беше вкаран в затвора миналата година по стари обвинения в измама, след като оцеля след нападение с нервнопаралитичния агент „Новичок“, за което беше обвинен Кремъл.

Процесът беше по допълнителни обвинения в присвояване и неуважение към съда, а Навални беше съден в затворническата колония край Москва, където вече излежава присъда от две години и половина.

Навални се яви в импровизирания съд, а журналистите наблюдаваха процеса чрез видеовръзка.

Разследващите обвиниха Навални, че е откраднал за лични нужди дарения на стойност, възлизаща на няколко милиона долара, които са били предоставени на политическите му организации.

Отравянето на Навални през 2020 год. с „Новичок“ - разработено от военните нервнопаралитично вещество, и неговият арест при завръщането му от рехабилитация в Германия миналата година предизвикаха остро осъждане в чужбина, както и санкции, наложени от западните страни.

След ареста му политическите организации на Навални в цялата страна бяха обявени за „екстремистки“ и закрити, а много ключови помощници избягаха от Русия, опасявайки се от съдебно преследване.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати