Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Руски удар порази 240-метрова телевизионна кула в Харков

Свят

Руски удар порази 240-метрова телевизионна кула в Харков

Руски удар порази 240-метрова телевизионна кула в Харков - Tribune.bg
Снимка:

Володимир Зеленски осъди руския ракетен удар, който разруши 240-метрова телевизионна кула в Харков, като част от целенасочения опит на Москва да направи града необитаем, съобщи TVP World.

В резултат на удара главната мачта на телевизионната кула се откъсна и се срути на земята в града, който вече е опустошен от седмици на ракетни нападения и нападения с дронове.

Зеленски информира американския си колега Джо Байдън за въздушния удар.

Разположен само на 30 км от руската граница, Харков е уязвим за балистични ракети и други оръжия поради намаляващите възможности на Украйна за противовъздушна отбрана. Енергийните съоръжения в града претърпяха значителни щети, откакто Русия започна да нанася мащабни удари по енергийната система миналия месец.

Областният управител Олех Синехубов съобщи за прекъсвания на цифровия телевизионен сигнал, но потвърди, че няма жертви, тъй като работниците са се укрили.

На кадри от последствията се вижда как срутената част от кулата лежи в близката гориста местност, а околните сгради са получили значителни щети от падащите отломки.

Службата за държавни специални комуникации заяви, че конструкцията на кулата е била частично повредена, вероятно от удар с крилата ракета Kh-59. В момента се полагат усилия за възстановяване на телевизионния сигнал, като жителите са посъветвани да използват алтернативни методи за достъп до информация.

Последната атака следва предишни нападения срещу телевизионната кула в Харков през март 2022 г., които доведоха до прекъсване на сигнала. Тъй като Москва засилва атаките си, а Украйна изпитва недостиг на противовъздушна отбрана, Харков и околностите му остават сред най-засегнатите райони.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети