Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Руски войски са навлезли в Авдеевка до Донецк

Свят

Руски войски са навлезли в Авдеевка до Донецк

Руски войски са навлезли в Авдеевка до Донецк - Tribune.bg
Снимка:

Руски войски са нахлули в укрепения град Авдеевка в околностите на Донецк, потвърдиха очевидци и представител на местната администрация пред Би Би Си.

В града се водят улични боеве. Под непрестанен обстрел доброволци се опитват да евакуират оцелелите жители.

Във Вашингтон държавният секретар Антъни Блинкън предупреди Конгреса, че ако не одобри в скоро време финансов пакет за Киев ще заложи на карта всички успехи, постигнати срещу руската агресия през последните две години.

А в Брюксел посланиците на страните от Евросъюза се договориха да заделят печалбите от замразените руски активи за възстановяването на Украйна.

Малобройни подразделения руска пехота са проникнали в Авдеевка и са овладели няколко улици в южната част на града - за първи път, откакто войната започна преди две години, отбелязва Би Би Си. В 30-хилядното градче са останали едва около хиляда местни жители. Много от тях са загинали или са в неизвестност.

Днес Русия подложи ред други селища в Украйна на нова вълна от ракети и дронове-камикадзе. Мишени са били както военни обекти, така и гражданска инфраструктура, най-вече близко до източния и южния фронт, но също така и в централните Киевска и Днепропетровска област. Украинската противовъздушна отбрана е успяла да свали само 15 от общо 35 дрона. Сред поразените обекти е и подстанция на електропреносната мрежа.
   
Замразените активи на руската държава в Европа възлизат на около 200 милиарда евро. Конфискацията им би довела до сътресения на финансовите пазари, затова европейците планират само да ги обложат. Според предложение на Белгия, където се намира по-голямата част от тези активи, с извънреден данък от тях могат да бъдат извличани до 3 милиарда евро годишно в полза за Киев. Еврокомисията обаче е тази, която трябва да предложи конкретния легален начин, по който тези средства могат да бъдат придвижени за възстановяване на опустошената страна.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати