Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Руските войски влязоха в Харков, градът е пред екокастрофа след експлозия на газопровод (ВИДЕО)

Свят

Руските войски влязоха в Харков, градът е пред екокастрофа след експлозия на газопровод (ВИДЕО)

Руските войски влязоха в Харков, градът е пред екокастрофа след експлозия на газопровод (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Руските войски са успели да пробият и са в центъра на Харков, съобщи в Телеграм шефът на областната държавна администрация Олег Синьогубов, цитиран в УНИАН.

„Имаше пробив на руски вражески сили в Харков. Включително централната част на града. Внимание! Не напускайте убежищата си!“.

„Моля, останете вкъщи. Ситуацията в града е много напрегнат, каза кметът Игор Терехов.

В интернет вече се появи видео с танкове по улиците. Според Антон Геращенко се водят улични боеве.

По-рано в Харков беше поразен газопровод. Украинските власти предупреждават за опасност от екологична катастрофа. Ударена беше и петролна база близо до населеното място Василкив, на около 30 км югозападно от Киев, при което избухна огромен пожар. В столицата има опасност от токсично замърсяване. Жителите на Харков са призовани да покрият прозорците с мокри чаршафи и да не излизат навън.

Битката за Киев продължава, градът все още е под украинска власт. Нощта в столицата започна със сирени.

От вчера от 17 часа до днес в 8 действа комендантски час и градът е призрачен.  Кметът предупреди, че всеки, който е по улиците по това време ще бъде смятан за враг.

Киевското метро е затворено и служи като противовъздушно „убежище“ за жителите.

Южният град Нова Каховка е превзет от руски войски, каза тази сутрин неговият кмет. Това е малък град, но стратегически разположен на река Днепър. Неговият кмет Владимир Коваленко съобщи, че руските войски са завзели изпълнителния комитет на града и са премахнали всички украински знамена от сградите. Анализатори отбелязват, че настъплението на Русия от юг е било едно от най-успешните досега.

В същото време руската армия получи заповед в събота да разшири настъплението си срещу Украйна във всички посоки.

Руските сили са проникнали дълбоко от север, изток и юг, но са изправени пред съпротива от украинската армия и досега не са поели пълен контрол над нито един украински град, според няколко западни източника. Украинското правителство съобщи за 198 убити цивилни, включително три деца и над хиляда ранени от началото на тази инвазия. Десетки войници също са загубили живота си.

Русия не дава никаква информация за загубите си. Украинският министър на отбраната каза, че 3 500 руски войници са били убити от четвъртък, без да са предоставени доказателства. Двама датски журналисти бяха ранени при стрелба близо до Охтирка в североизточната част на страната, но животът им е вън от опасност. Украински бежанци се стичат в съседни страни, главно в Полша, която съобщава, че вече е приела 115 000 души.

БГНЕСБГНЕС


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати