Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Руският парламент с призив за признаване на Донецк и Луганск, чакат тежката дума на Путин

Свят

Руският парламент с призив за признаване на Донецк и Луганск, чакат тежката дума на Путин

Руският парламент с призив за признаване на Донецк и Луганск, чакат тежката дума на Путин - Tribune.bg
Снимка:

Резолюцията беше приета с почти пълно единодушие

Държавната дума - долната камара на руския парламент - одобри резолюция за незабавно изпращане до президента на призив за признаването на независимостта на Луганската народна република и Донецката народна република, пише Интерфакс. 

В подкрепа на решението гласуваха 351 депутати при 16 "против" и един "въздържал се".

Резолюцията ще бъде подписана незабавно и изпратена на президента Путин, заяви председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин. Предложението да се поиска от руския държавен глава да признае отцепилите се територии беше лансирано за пръв път от депутати на 19 януари, но отне седмици, докато влезе в дневния ред на парламента.

Признаване на двата региона би било сериозна крачка, която на практика би сложила край на Минския мирен процес за Източна Украйна, с който Русия казва, че е ангажирана, отбелязва Ройтерс. Поради тази причина някои анализатори са скептични, че Путин ще иска да предприеме подобна стъпка.

Припомняме, че украинските области около Донецк и Луганск се самопровъзгласиха за самостоятелни републики през 2014 г. след референдуми за независимост. Пак през 2014 г. ЛНР и ДНР се обединиха в непризнатата конфедерация Новорусия.


Топ новини

виж още
Актуална тема