Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Руският посланик в София: България може да сключи дългосрочен договор с „Газпром“

Свят

Руският посланик в София: България може да сключи дългосрочен договор с „Газпром“

Руският посланик в София: България може да сключи дългосрочен договор с Газпром - Tribune.bg
Снимка:

По думите на Елеонора Митрофанова САЩ са поставили задачата Русия да бъде изтласкана от България

Възможността България, след Унгария, да подпише дългосрочен договор за доставка на газ от Руската федерация, е възможна при прагматичен подход и политическата воля на българските власти, каза посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова пред РИА Новости, цитирана от „24 часа“.

„Тази опция, разбира се, е възможна при прагматичен подход и политическа воля“, допълни тя.

Митрофанова уточни, че тъй като сега в България има служебно правителство, тези въпроси все още не са разглеждани.

„Москва не трябва да се страхува от отказа на България от руски газ, доставян по тръбопровода за сметка на втечнен природен газ (ВПГ), няма причина за това“, посочи още Митрофанова.

Българският газов оператор „Булгартрансгаз“ в края на август подписа договор за закупуване на 20 процента от доставките по проекта за ВПГ от терминал в Александруполис, Гърция.

„Вярвам, че няма основания за подобни страхове, тъй като втечненият природен газ е много по-скъп газ. Особено в контекста на повишаване на спот цените до някои космически висоти, стабилните, дългосрочни договори, както показва животът, са от голямо значение. Русия винаги е била надежден доставчик на газ и мисля, че здравият разум ще надделее, тъй като България все още е бедна страна и за крайните потребители цената на природния газ, цената на електроенергията е много важна“, каза тя. 

Според нея именно САЩ стоят и зад изгонването на руските дипломати от България. „Мисля, че това не е напълно независима история, разбира се, за София. Кой от „големия брат“ стои зад тези изгонвания? Това, разбира се, са американците, които очевидно са поставили задачата да изтласкат Русия от всички сфери на българския живот, което според мен е много утопична цел, тъй като ние сме свързани с България с толкова мощни слоеве от историята, духовно родство, което не може да бъде зачертано или променено “, обясни тя.

„София следва антируски курс, както се вижда от обвинението срещу ръководителя на движението „Русофили“ в България Николай Малинов за шпионаж в полза на руски неправителствени организации, казва още Елеонора Митрофанова.

„Фактът, че Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски неправителствени организации, е много сериозно обвинение, колкото и сериозно, толкова неоснователно, За съжаление то подсказва, че София следва антируски курс. Достатъчно е да си припомним, че девет дипломати бяха експулсирани през периода 2019-2020 г. “, каза Митрофанова, но обяснява, че е малко вероятно Москва и София да достигнат нивото на понижаване или прекъсване на дипломатическите отношения.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати