Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. С екзорсизъм и голи жени Кот д’Ивоар търси победа срещу COVID-19

Свят

С екзорсизъм и голи жени Кот д’Ивоар търси победа срещу COVID-19

Снимка:

Крал в Кот д'Ивоар би могъл да нареди шествие на голи жени, за да се предпазят от коронавирус, като иска защитата на духовете.  Това разкри негов помощник.

При шествието жените издигат барикади на входа на селата, за да предотвратят влизането на лоши духове и вземането на живот. Шествието се пази в тайна до предния ден, пише БГНЕС.

Миналата седмица кралят проведе специална церемония по екзорсизъм, за да търси божествена намеса, за да защити своите три милиона поданици от епидемията.

Традиционните крале и местни вождове имат голям авторитет и в събитието обикновено биха присъствали стотици, но поради коронавирусните ограничения за присъствие на събития на по-малко от 50 души, се появиха само шепа хора.

„Моля Бога ... да защити населението и да държи този вирус далеч от кралството, Кот д'Ивоар и света“, каза крал Амон Н'Дуфу V, като говори чрез официалния си глашатай, тъй като кралете не се обръщат пряко към обществеността.

Традиционните „комиани“ или жени лечители, облечени в бяло, пречистваха кралския двор, като напръскват алкохола под звуците на „абодан“, традиционен ритъм.

Присъстващите след това намазаха лицата си с мокра земя в знак на почитание към краля и вдигнаха глава към слънцето.

Такива церемонии се провеждат за предотвратяване на природни бедствия като суша или наводнения.

Кот д'Ивоар има повече от 1000 случая на новия коронавирус с 14 смъртни случая и правителството въвлече и традиционните владетели, за да наложи социално дистанциране и други мерки.

Около 20 процента от населението са анимисти. Мюсюлманите и християните представляват 40 процента всеки, а много членове на двете религии също практикуват анимаистки ритуали.

Кралят, блестящ в злато и обгърнат от диплещи се цветни племенни тъкани, пристигна за церемонията в село Кринджабо, столицата на кралството, за биенето на барабани там-там.

„Събрахме се тук, за да отблъснем това лошо заклинание“, каза той чрез кралския глашатай, като нарече коронавируса „лош дух“.

„Човешките същества трябва да предефинират своето пространство в този свят и да уважават природата. Без това ние винаги ще се сблъскваме с тези епидемии“, добави той.

След това кралят на аканския народ - който живее в Кот д'Ивоар и съседна Гана - изсипа две земята бутилки алкохол.

„В Африка живеем в два свята - видимия и невидимия“, казва Бен Котия, съветникът на краля. „Само крале имат силата чрез това възлияние да изискват защитата на невидимия свят.

„Кралят може да нареди на жените, които пазят тази тайна, да извършат„ аджиолу “- шествие през селото, за да защити хората.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още