Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Обявиха гръцката крайнодясна партия "Златна зора" за престъпна организация

Свят

Обявиха гръцката крайнодясна партия "Златна зора" за престъпна организация

Обявиха гръцката крайнодясна партия Златна зора за престъпна организация - Tribune.bg
Снимка:

Съдебният процес започна преди повече от пет години

След процес, продължил повече от пет години, ръководството на гръцката неонацистка партия „Златна зора” беше обявено за престъпна организация. Криминалното разследване започна след убийството на рапъра антифашист Павлос Фисас през 2013 година.

Майката на убития рапърМайката на убития рапър

Лидерът Никос Михалолиакос и още шест души от ръководството на бившата трета парламентарна сила в Гърция бяха признати от Апелативния съд в Атина за виновни като ръководители на престъпната организация.

Лидерът на Лидерът на "Златна зора"

Симпатизантът на партията Йоргос Рупакиас беше обявен за виновен в убийството на музиканта, а други 15 души бяха осъдени за конспирация. 11 от подсъдимите бяха в съда по време на произнасяне на присъдите, както и 50 адвокати и 50 журналисти, пише Би Би Си.

Големи тълпи се събраха пред съда в Атина, докато съдиите произнасяха присъди на 68-те обвиняеми. Делото беше забавено заради пандемията от  Covid-19. Около 2000 полицаи бяха разположени около Атинския съд, тъй като хиляди протестиращи настояваха за по-големи присъди, носеха транспаранти с надписи "Страхът няма да победи" и "Нацистите в затвора", съобщиха гръцки медии. Срещу тълпата беше използван сълзотворен газ, след като някои от протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията и хвърляха коктейли "Молотов". 

Хиляди хора се събраха в центъра на АтинаХиляди хора се събраха в центъра на Атина

„Златна зора“ имаше 18 депутати през 2012 г., когато Гърция беше във финансова криза.

"Днешното решение е потвърждение, че демокрацията и нейните институции винаги са способни да отхвърлят всеки опит за подкопаването им", каза гръцкият президент. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че решението "слага край на травматичен цикъл" в обществения живот на страната. На парламентарните избори миналата година "Златна зора" не успя да премине трипроцентовия праг за влизане в парламента, припомня ДПА

 


Етикети съд, Атина

Коментари (1)

кесо А най-хуманният съд в света, какъвто безспорно е българският съд дали ще може да довърши делото срещу руския шпионин Николай Малинов, запретнал се да прави вече и официална руска окупационна партия в България. Ама сърце не им дава на "милозливите" български съдии да осъдят такива убавиора като Малинов и Костя Копейкин за предателство или някой "прогресивен" червен олигарх /мафиот де/.
07.10.2020 18:45 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети