Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Съдът призна Саркози за виновен по обвинението в корупция

Свят

Съдът призна Саркози за виновен по обвинението в корупция

Снимка:

Магистратите постановиха 3-годишна присъда „лишаване от свобода“

Френският съд призна бившия президент на страната Никола Саркози за виновен по обвинението в корупция и злоупотреба със служебното положение, предаде Би Би Си.

Магистратите постановиха 3-годишна присъда „лишаване от свобода“, от която Саркози трябва да прекара в ареста една година. Малко е вероятно Саркози да влезе физически в затвора, наказание, което във Франция обикновено се прилага за затвор над две години.

Присъдата ще може да се обжалва, а ако бъде потвърдена - да се излежи под домашен арест.

Саркози отрича обвинението и ги определя за „тормоз от политически опоненти“.

Става въпрос за така нареченото „дело за подслушване”. Към него са привлечени адвокатът на Саркози Тиери Ерзог и бившият високопоставен служител в Касационния съд Жилбер Азибер, който е на 74 години.
Според следствието, бившият френски президент чрез адвоката си Ерзог е обещал помощ на Азибер да получи пост в Монако в замяна на предоставяне на конфиденциална информация за друго разследване, свързано с незаконно финансиране на президентската кампания на Саркози през 2007 г. от страна на Лилиан Бетанкур – наследничка на френската компания „L'Oreal”.

Според публикации във френските медии, в рамките на разследването за финансиране на президентската кампания през септември 2013 г. следователите започнали да подслушват телефонните разговори на Саркози. В началото на 2014 г. те установили, че политикът разговаря с адвоката си по мобилен телефон, регистриран на името на несъществуващ човек.  


Коментари (2)

А нашият Боко също е корумпе от класа, кога ще видим и ние дело и затвор?
02.03.2021 08:24 / Отговор
Z Ами вашият драгалевски циганин кога
02.03.2021 10:42 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още