Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Садик Хан бе преизбран за кмет на Лондон

Свят

Садик Хан бе преизбран за кмет на Лондон

Снимка:

Политикът от Лейбъристката партия Садик Хан бе преизбран за кмет на Лондон, побеждавайки, макар и с по-малка от очакваната преднина, съперника си от консерваторите Шон Бейли, съобщи АФП.

Хан стана първият кмет мюсюлманин на западна столица, когато бе избран за първи път през 2016 г.

Той спечели втория мандат с малко над 1,2 милиона гласа. Избирателната активност беше по-ниска в сравнение с предишните избори - 42%.

Победата на 50-годишния политик бе светъл лъч за основната опозиционна Лейбъристка партия след обезсърчителния за нея резултат на местните избори в четвъртък.

В речта си след победа Хан каза, че по време на втория си мандат той ще се съсредоточи върху „изграждането на мостове между различните общности“ и между кметството и правителството.

Той заяви, че иска да гарантира, че Лондон може да играе своята роля във възстановяването на страната и да изгради по-светло, по-зелено и по-равноправно бъдеще за жителите на британската столица.

Хан се прослави като активен критик на Брекзит и консерваторите премиери, включително и неговия предшественик като кмет Борис Джонсън, както и заради вражда с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Встъпвайки в първия си мандат, Хан обеща да се съсредоточи върху осигуряването на домове на достъпни цени за лондончани и замразяване на транспортните тарифи, но програмата му бе погълната от пандемията.

Той е третият кмет на Лондон след лейбъристите Кен Ливингстън (2000-2008) и Джонсън (2008-2016) и широко се спекулира, че той би могъл се опита да последва стъпките на своя предшественик към Даунинг Стрийт.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още