Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Съдят „Нирвана“ за детско порно

Свят

Съдят „Нирвана“ за детско порно

Снимка:

Спенсър Елдън, който се появява на корицата на култовия албум на Нирвана „Nevermind“ като бебе, заведе дело срещу музикантите. Мъжът заяви, че голият му образ е детска порнография.

Снимката е една от най-разпознаваемите корици на музикални албуми на всички времена. На нея е изобразено именно голо бебе (Спенсър Елдън) под вода в басейн. Изображението е върху доларова банкнота на риболовна кука, към която плува дете. Образът се възприема най-вече като символ на капитализма.

Според законодателството в САЩ голи, несексуални изображения на деца не се считат за детска порнография по закон. Адвокатът на Елдън обаче дава различна интерпретация, като твърди, че включването на банкнотата в изображението прави детето да изглежда „като секс работник“.

„Подсъдимите умишлено са продали (изображението на Елдън) за комерсиални цели и са използвали шокиращия характер на изображението, за да популяризират себе си и своята музика за негова сметка“, се казва още в иска, който беше разгледан от изданието.

30-годишният Елдън заведе дело във вторник в Калифорния. Подсъдими са живите членове на групата Дейв Грол и Крист Новоселич, и управителя на имота на Кърт Кобейн, неговата вдовица Кортни Лав. От всеки от ответниците се иска компенсация в размер на 150 000 долара.

Мъжът обяви, че никога не е получавал заплащане за фотографията, освен 200 долара, които родителите му са получили за нея в деня на снимките.


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още