Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Съпругата на Асанж: Той ще поиска помилване, след като се призна за виновен

Свят

Съпругата на Асанж: Той ще поиска помилване, след като се призна за виновен

Съпругата на Асанж: Той ще поиска помилване, след като се призна за виновен - Tribune.bg
Снимка:

Съпругата на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж, заяви, че ще поиска помилване, след като той се призна за виновен в нарушаване на американското законодателство за шпионаж, с което приключва дългогодишната му съдебна битка във Великобритания, съобщи Ройтерс.

Петдесет и две годишният Асанж се призна за виновен по едно обвинение за заговор за получаване и разкриване на класифицирани документи за националната отбрана на САЩ. Очаква се той да бъде осъден на 62 месеца в Сайпан, столицата на Северните Мариански острови, което е присъда, която вече е излежал в предварителния арест.

След делото той ще може да се върне у дома в Австралия. Стела Асанж е юристка, която работи по кампанията му почти от началото на съдебните битки, и заяви, че е развълнувана от този ход, но все още ядосана, че е бил задържан толкова дълго време.

Двойката сключи брак, докато той беше в лондонския затвор с максимална сигурност „Белмарш“, и им се родиха две деца, докато той се укриваше в еквадорското посолство в Лондон.

Тя заяви, че ще поиска помилване, защото признаването на вината по обвинение в шпионаж е „много сериозно безпокойство“ за журналистите по света.

Тя също така заяви, че двойката ще започне кампания за набиране на средства, тъй като полетът от Лондон до Сайпан за съдебното заседание и след това до Австралия се оценява на близо половин милион щатски долара.

„Фактът, че е налице признание за вина по Закона за шпионажа във връзка с получаването и разкриването на информация за националната отбрана, е очевидно много сериозно безпокойство за журналистите като цяло и за тези, занимаващи се с национална сигурност“, каза тя.

Стела Асанж добави, че винаги е вярвала, че този момент ще настъпи, но няма да се отпуска, докато Асандж не пристигне в Австралия, където се очаква да пристигне в сряда.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Джулиан Асанж
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати