Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сърбия арестува мъж, заподозрян в шпионаж в полза на България

Свят

Сърбия арестува мъж, заподозрян в шпионаж в полза на България

Сърбия арестува мъж, заподозрян в шпионаж в полза на България - Tribune.bg
Снимка:

Сръбските медии  съобщават, че в Западните покрайнини днес е арестуван 61-годишен мъж с инициали Л. Г., който е "шпионирал в полза на България", предаде  БГНЕС. В разпространеното до всички медии кратко съобщение на прокуратурата от град Враня се казва, че "срещу лицето е повдигнато обвинение за съмнения в извършване на шпионска дейност". Според прокуратурата Л.Г. е предавал на членове на организация от България военни тайни, които могат да доведат до вредни последствия за сигурността, отбраната и военните интереси на Сърбия".

Л.Г. е арестуван след продължително следене от страна на спецслужбите на страната и прокуратурата във Враня. Задържаният е предаден на следствените органи за разпит.

Рано тази сутрин в Босилеград бяха изпратени много полицейски сили с цялото си въоръжение и демонстративно патрулираха из центъра на града. Задържаният е пенсионер с дребен търговски бизнес и никога не е бил активен политически.

По случая са работили Агенцията за сигурност и информация (БИА) и Военното контраразузнаване (ВБА).

Кореспондентът на БГНЕС припомня, че "това е поредно посегателство срещу правата на българите в Западните покрайнини". През последните няколко седмици в страната не бе допуснат български бивш дипломат, а книгите му бяха иззети. В същото време бе повдигнато обвинение срещу председателя на Културния информационния център в Босилеград Иван Николов, което напомня на най-мрачните времена на зловещата югославска държавна сигурност от времето на диктатора Йосип Броз Тито - УДБА.

Само преди няколко месеца в присъствието на Румен Радев в центъра на София сръбският президент Александър Вучич цинично се похвали, че подслушва цялата комуникация на Българския културен център в Босилеград с България.

През последните няколко месеца сръбските дипломати в София на няколко пъти бяха извикани в българското МВнР, като им бе връчен остър протест за действията на сръбските власти в Западните Покрайнини. Българският посланик в Белград отправи също остър протест в сръбското външно министерство.

Това не е първият случай, когато сръбски власти и официални лица обвиняват България в шпионаж. През ноември 2019 г. управляващите в Белград обвиниха страната ни, че е създала център на българска шпионска мрежа на сръбска територия. Тогава българското МВнР отправи остър протест. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети