Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сърбия е с най-високия индекс на организираната престъпност за 2023 г. в Западните Балкани

Свят

Сърбия е с най-високия индекс на организираната престъпност за 2023 г. в Западните Балкани

Сърбия е с най-високия индекс на организираната престъпност за 2023 г. в Западните Балкани - Tribune.bg
Снимка:

Глобалният индекс на организираната престъпност за 2023 г. нарежда Сърбия сред трите държави с най-високо ниво на организирана престъпност в Западните Балкани. Същевременно, въз основа на този индекс, Косово е с най-ниско ниво на престъпност в региона, съобщи „Коха“.

Въз основа на данните от този индекс през 2021 г. Косово е имало най-ниското ниво на престъпност в Западните Балкани с 5,19 пункта, докато тази година то е оценено с 4,97 пункта, като отново се нарежда на първо място, следвано от Северна Македония с 5,03 . Нивото на стабилност е оценено с 5,08 пункта, докато през 2021 г. то е било 4,42 пункта и се нарежда на трето място след Северна Македония и Албания.

Сърбия отново е оценена с най-високо ниво на престъпност - 6,22 пункта, следвана от Черна гора с 5,90 пункта и Босна и Херцеговина с 5,85 пункта.

В своята оценка Глобалният индекс на организираната престъпност се основава на три основни елемента: Обхватът, мащабът и влиянието на 15 престъпни пазара, структурата и влиянието на пет вида престъпни субекти, наличието и способността на държавите да бъдат устойчиви на организираната престъпност , измерени в 12 градивни елемента на устойчивостта.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати