Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сърбия и Косово не се разбраха за регистрационните номера на колите, ЕС предупреди за риск от ескалация и насилие

Свят

Сърбия и Косово не се разбраха за регистрационните номера на колите, ЕС предупреди за риск от ескалация и насилие

Сърбия и Косово не се разбраха за регистрационните номера на колите, ЕС предупреди за риск от ескалация и насилие - Tribune.bg
БГНЕС

Лидерите на Сърбия и Косово не успяха да намерят решение на спора си относно регистрационните номера на автомобилите, използвани от етническото сръбско малцинство в Косово, съобщи ръководителят на външната политика на Европейския съюз, съобщават от БГНЕС.

„След многочасови дискусии от осем часа тази сутрин двете страни не постигнаха днес съгласие за решение”, заяви Жозеп Борел в изявление след разговорите.

Според него, има сериозна опасност провалът на днешните преговори да доведе до ескалация и насилие през следващите дни.

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти бяха извикани днес на спешна среща в Брюксел – ден преди да влязат в сила глобите за регистрационните номера на сърбите в Косово.

Борел, който от сутринта води двустранни преговори и с двамата представители, следобед направи кратко изявление пред медиите: договор няма, а ситуацията на терен е много нестабилна.

„От август влизаме от една кризисна ситуация в друга. Тази спешна среща се проведе само три месеца след последните такива разговори, а сега ситуацията е дори по-лоша от тази през август”, каза дипломатът.

Основна тема на днешните преговори беше спорът около издаването на косовски регистрационни номера на автомобилите на сърбите в Косово. Косово настоява Сърбия да престане да издава табели с надпис „КМ” (Косово и Метохия – бел. ред.), с което сръбската страна се е съгласила, заяви Вучич.

В същото време ЕС настоява Косово да не налага глоби на гражданите, които не са сменили номерата си. Мярката влиза в сила от утре. Поради това решение на Прищина сръбските полицаи, съдии и служителите в публичната администрация на Косово подадоха оставки, което създаде институционален вакуум, който може да бъде опасен за стабилността на страната. Според направените днес изявления, Албин Курти не се е съгласил да отмени решението за налагане на глоби от утре.

Борел предупреди, че съществува сериозен риск от ескалация и прояви на насилие в следващите дни.

„Поставихме на масата предложение, което да помогне този риск да се предотврати. Вучич го прие, но Курти - не”, отбеляза Борел.

Според върховния представител на ЕС отлагането на решението за налагането на глоби би дало възможност да се намери трайно решение за регистрационните номера. Непостигането на споразумение означава, че „трябва да извлечем поуки за начина, по който се водят тези преговори”, смята той.

Борел заяви, че министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС ще бъдат информирани за днешните неуспешни преговори, както и за „отношението на страните към неспазването на международните ангажименти, по-специално от страна на Косово”.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати