Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сърбия намалява полетите до Москва

Свят

Сърбия намалява полетите до Москва

Сърбия намалява полетите до Москва - Tribune.bg
Снимка:

Сръбският президент заяви, че AirSerbia ще се върне към един полет дневно до Москва след критиките, че националният превозвач на страната нарушава забраната на Европейския съюз за полети до Русия и се възползва от войната в Украйна.

Откакто преди повече от две седмици започна руската инвазия, AirSerbia удвои броя на полетите до руската столица и въведе по-големи самолети, за да увеличи броя на местата за тази превърнала се в най-печеливша дестинация, съобщи Ройтерс.

Освен някои турски превозвачи, сръбската авиокомпания е единствената европейска компания, която продължава да лети до Русия, след като ЕС обяви забрана за международни полети след нахлуването на Владимир Путин в Украйна. Това предизвика критики както от страна както на ЕС, така на Украйна.

"Сърбия е единствената в Европа с отворено небе към Русия", написа в Туитър украинският заместник-министър на външните работи Емине Джепар. "Правенето на пари от (украинска) кръв е недостойно за страна кандидатка за членство в ЕС".

Популисткият президент на Сърбия Александър Вучич заяви, че AirSerbia ще се върне към един полет до Москва на ден след "лова на вещици" срещу страната му.

"И дали тези, които водят преследването срещу Сърбия във връзка с полетите до столицата на Русия, ще бъдат доволни от това?" попита Вучич по време на телевизионно интервю през уикенда.

Той каза, че "никой няма да засегне тези от НАТО, които са отчасти в Европа и отчасти в Азия и имат 30 пъти повече полети до Москва, отколкото Сърбия", като имаше предвид Турция.

Вучич не каза кога ще започне намаляването на полетите. В неделя имаше два полета на AirSerbia за Москва.

Въпреки че официално се стреми към членство в ЕС, Сърбия отказва да въведе международни санкции срещу своя съюзник Русия. Представители на ЕС многократно са предупреждавали Сърбия, че ако иска да се присъедини, ще трябва да се съобрази с външната политика на блока.

Доминиращите в Сърбия контролирани от държавата медии неизбирателно разпространяват военната пропаганда на Москва, създавайки силни пропутински настроения сред сръбските ултранационалисти и крайно десни групи.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати