Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сърбия няма да може да внася руски петрол от 1 ноември заради евросанкциите

Свят

Сърбия няма да може да внася руски петрол от 1 ноември заради евросанкциите

Сърбия няма да може да внася руски петрол от 1 ноември заради евросанкциите - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на минната промишленост и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович заяви днес, че Сърбия е осигурила замяна на руския петрол, който от 1 ноември няма да може да внася заради шестия пакет санкции на ЕС спрямо Русия, съобщи Танюг.

Ние от 1 ноември няма да можем да внасяме руски петрол, но ще имаме преди всичко петрол от Киркук, ще имаме наш петрол, а останалото ще бъде ирански или друг петрол, заяви Михайлович за Танюг. 

Министърът добави, че миналата година в структурата на сръбския внос е имало само 25 процента руски петрол, 20 процента е бил петрол, произведен в Сърбия, а останалото е бил иракски петрол от Киркук. Михайлович  поясни, че Сърбия със сигурност ще използва неруски петрол, така като е предвидено в шестия пакет санкции. 

Тя посочи, че засега няма да има проблеми с преработването на петрола заради факта, че руснаците имат мажоритарна собственост в "Нафтена индустрия Сърбие" /НИС/ и петролната рафинерия в Панчево,  нито с транспорта на суров петрол  чрез нефтопровода JANAF през Хърватия.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети