Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сърбия въвежда задължителна военна служба догодина

Свят

Сърбия въвежда задължителна военна служба догодина

Сърбия въвежда задължителна военна служба догодина - Tribune.bg
Снимка:

Според анализатори Белград няма действаща армия

Сърбия вероятно ще въведе отново задължителна военна служба от следващата година, пише в. „Сръбски телеграф“. Идеята се обсъжда вече около година, припомня БГНЕС.

Военният анализатор Мирослав Лазански казва, че на Сърбия не ѝ достига армия, защото професионалните войници вече имат повече от 30 години служба и не са пригодни физически да изпълняват задачите си.

„В Сърбия липсва обучена резервна армия и действаща армия. При всички предишни сблъсъци беше доказано, че военните, които са отслужили срок на наборна служба, са най-добрите“, каза Лазански.

Според него, Сърбия вероятно ще запази комбинираната система, според която част от войската ще бъдат професионални войници, някои войници по договори и част от армията, която служи за задължителна военна служба.

Анализаторът Александър Радич смята, че трябва да се намери адекватен модел, който да подхожда на Сърбия и времето, в което живеем.

„Нямаме нито пари, нито условия, за да действаме както навремето, докато съществуваше ЮНА. Застъпвам се за задължителна военна служба, но не за всички, а за определен брой хора. Никой не може да накара някой да отиде в армията, но момчетата, които доброволно отбиват военна служба, не правят маргинални неща като преди, като почистване на дворовете“, каза Радич.

Той добавя, че ако се въведе повторно задължителна военна служба, тя ще се прилага за момчета на възраст от 18 до 26 години.

„ Онези, които не са отбили военна служба, ще имат задължението да прекарат скъсено обучение“, казва Радич.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема