Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Отбелязваме 75 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки

Свят

Отбелязваме 75 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки

Снимка:

САЩ хвърлят атомна бомба над японския град Хирошима през 1945 г.

На този ден през 1945 г. над Хирошима е хвърлена атомна бомба от американския бомбардировач Б-29. Командирът на екипажа е полковник Пол Тибетс изстрелва бомбата, която се взривява на около 600 метра над повърхността, като така на място загиват 70-80 000 души.  

Зоната на пълно унищожение обхваща площ в радиус около 1.4 км от целта.

Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба „Дебеланко“ над Нагасаки.

Българският Червен кръст се присъединява към призива на Международното Движение на Червения кръст и Червения полумесец за слагане край на ядрената ера. Повод на това е отбелязването на 75-та годишнина от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки в момент, когато рискът от използване на ядрено оръжие се повишава до нива, невиждани от края на Студената война, а ядрените държави все по-често отправят заплахи.

Днес в света има над 14 000 ядрени бойни глави, хиляди от които са готови да бъдат изстреляни във всеки един момент. Силата на много от тях е десетки пъти по-голяма от тази, на бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасаки.

Неописуемото страдание и безпрецедентните опустошения, наблюдавани преди 75 години са свидетелство, че ядрените оръжия никога повече не трябва да се използват и трябва да бъдат напълно забранени чрез инструментите на международното право, смятат още от БЧК.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още