Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ и Германия изпращат модерни далекобойни оръжия на Украйна

Свят

САЩ и Германия изпращат модерни далекобойни оръжия на Украйна

САЩ и Германия изпращат модерни далекобойни оръжия на Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Целта е по-добра защита и по-прецизен удар по вражеските сили от по-голямо разстояние

САЩ ще изпратят на Украйна по-модерни ракетни системи с цел защита, обяви президентът Джо Байдън, цитиран в световните агенции. Оръжията, отдавна търсени от Украйна, трябва да ѝ помогнат да нанесе по-прецизен удар по вражеските сили от по-голямо разстояние.

Досега САЩ отказаха искането от страх, че оръжията могат да бъдат използвани срещу цели в Русия, отбелязва Би Би Си.

Москва заяви, че гледа „изключително негативно” на последния американски оръжеен пакет за Украйна.

Отделно германското правителство обеща да изпрати система за противовъздушна отбрана в Украйна.

Канцлерът Олаф Шолц каза пред депутатите, че системата IRIS-T е най-модерната, която Германия притежава и ще позволи на Украйна да защити цял град срещу руски въздушни атаки.

Американският президент Джо Байдън написа в статия, публикувана във в. „Ню йорк таймс”, че е одобрил предоставянето на по-модерни ракетни системи и боеприпаси, които ще дадат на Украйна възможност да нанася по-точни удари по ключови обекти на бойното поле.

Според американските медии в новия пакет от военна помощ за Украйна на стойност 700 млн. долара са включени високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) и боеприпаси, което ще позволи на украинците да поразяват по-точно цели от по-голямо разстояние от около 80 км. Включени са също радари за въздушно наблюдение, противотанкови ракети “Джавелиn”, бронебойни оръжия, артилерийски снаряди, хеликоптери, тактически превозни средства и резервни части.

Украйна е обещала да не използва изпратени от САЩ системи за извършване на атаки в Русия, според служител на американската администрацията.


Топ новини

виж още
Актуална тема