Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ изпращат у нас делегация заради Украйна

Свят

САЩ изпращат у нас делегация заради Украйна

САЩ изпращат у нас делегация заради Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Американската администрация изпраща междуведомствена делегация следващата седмица в Брюксел, София и Букурещ, за да обсъдят ситуацията около Украйна. Това съобщиха в петък от пресслужбата на Държавния департамент. Делегацията ще се оглавява от съветника на Държавния департамент Дерек Шолет. Позицията му е равносилна на поста заместник-ръководител на американското външно министерство.

Американски емисари ще бъдат в България, Румъния и Белгия от 7 до 11 февруари. Посещението ще бъде "продължение на мащабни дипломатически усилия" на Вашингтон, заедно с неговите "европейски съюзници в подкрепа на единен подход" към Русия в настоящата ситуация около Украйна, заяви Държавният департамент.

Според ведомството тези съвместни усилия целят да насърчат Русия „да избере дипломация и деескалация“. В България Шоле и обкръжението му ще проведат нов кръг от двустранния стратегически диалог. В Румъния ще обсъдят, наред с другото, разполагането на допълнителни американски военни части. В Белгия ще се срещнат с представители на НАТО и ЕС, за да продължат дискусиите по ситуацията около Украйна, да проучат напредъка на диалога с Москва за сигурността, както и развитието на потенциални нови строги икономически санкции срещу Русия.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати