Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ извади Китай от списъка на валутните манипулатори

Свят

САЩ извади Китай от списъка на валутните манипулатори

Снимка:

Китай попаднаха в черния списък през август миналата година

Съединените щати решиха да премахнат категоризацията на Китай като държава "валутен манипулатор", пише Ройтерс.

Решението беше обявено в понеделник, като съвпада с посещението на китайска делегация от високопоставени служители, които ще подпишат първата част от новия търговски договор между Вашингтон и Пекин.

Лидерът на демократите в Сената на САЩ се възпротиви на отстъпките, направени пред Китай.

"Китай е държава валутен манипулатор. Това е факт. За съжаление президента Тръмп предпочита да отстъпи пред президента Си, вместо да се изправи решително срещу Китай", написа Чък Шумър.

САЩ вкараха Китай в списъка с държавите валутни манипулатори през август. Това беше първият път от 1994 г., в който Финансовото министерство на САЩ предприема такъв ход. Той беше провокиран от координираните мерки на Китай, които доведоха до падането на цената на юана до най-ниските нива в последното десетилетие, пише БГНЕС.

Централната банка на Китай отрече да е манипулирала курса на валутата си и каза, че вкарването на страната в списъка е в тежко противоречие с международните правила.

Икономисти твърдят, че Китай години наред изкривява реалната стойност на юана, но в последно време всъщност подкрепя валутата, защото тя е заплашена от отслабената икономика.

В търговията в понеделник китайския юан достигна най-високата стойност от 5 месеца, което се определя от очакваното тази седмица подписване на първата част от дълго договаряния търговски договор между САЩ и Китай.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още