Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ: Корупцията в РСМ е ужасяваща, ще има още лица в "Черния списък"

Свят

САЩ: Корупцията в РСМ е ужасяваща, ще има още лица в "Черния списък"

САЩ: Корупцията в РСМ е ужасяваща, ще има още лица в Черния списък - Tribune.bg
Снимка:

Американският посланик в Скопие Анджела Агелер съобщи, че властите във Вашингтон ще включат още лица от РС Македония в "Черния списък" поради голямата корупция в страната.

Това предаде кореспондентът на БГНЕС от Скопие.

Днес Агелер коментира изявленията на бившия вицепремиер Кочо Ангюшев, че ще обжалва решението на Държавния департамент, който го постави в "черния списък" заради "мащабна корупция".

"Уверявам ви , че ще има и други имена в списъка. Няма конкретна времева рамка кога те ще бъдат санкционирани, каза Агелер и добави, че в страната има "епидемия от корупция", която трябва да бъде предотвратена.

БГНЕС припомня, че Държавният департамент на САЩ обяви 5 ноември, че поставя в "черния списък" Кочо Ангюшев.

Ангюшев е вицепремиер по икономическите въпроси на РСМ от 2017 до 2020 г. Той е определян за един от петте най-богати македонци като собственик и изпълнителен директор на групата Феро Инвест и завода БРАКО.

Агелер обяви същия ден, че санкциите срещу Ангюшев са поредното доказателство, че САЩ ще продължат да санкционират корумпираните лица в страната и региона, независимо от тяхната позиция, политическа принадлежност или времето на извършване на престъплението.

"Ще последват още санкционирани, но е факт, че нашите усилия и нашите санкции не могат да оправят корупционната епидемия в Северна Македония", отбеляза тя.

Ангюшев каза, че е "изненадан" от решението и ще го обжалва.

"Категорично отричам всички съмнения, изразени в документа, публикуван от уважаемия Държавен департамент, и искам да съобщя, че ще обжалвам решението и ще използвам всички правни средства в моя защита", посочи той.

Междувременно малтийското външно министерство прекрати длъжността почетен консул на Малта на бившия вицепремиер на РСМ.

Говорителят на малтийското МВнР заяви пред "Таймс ъф Малта", че министерството никога не е получавало никаква негативна информация за Анджушев от назначаването му през 2021 г. до 4 ноември.

"С оглед на санкциите Министерството прекратява длъжността на Кочо Ангюшев, а решението влиза в сила незабавно", се казва в съобщението.

Анджушев благодари на "приятелска Малта" за честта да бъде почетен консул в последните две години.

"С оглед на решението на Уважаемия Държавен департамент към мен, с твърдения, с които не съм съгласен, но приемам като решение, не смятам, че Малта трябва да има почетен консул със сянка на името му, дори неоправдана.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети