Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ налагат санкции на Песков и още 7 богати руснаци

Свят

САЩ налагат санкции на Песков и още 7 богати руснаци

САЩ налагат санкции на Песков и още 7 богати руснаци - Tribune.bg
Снимка:

Други 19 руски олигарси и 47 членове на техните семейства или близки сътрудници са подложени на визови ограничения

По време на речта си „За състоянието на съюза“ във вторник президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руските олигарси, че Министерството на правосъдието на САЩ сформира работна група, насочена към „престъпленията“, извършвани от богати лица в подкрепа на военните действия на руския президент Владимир Путин в Украйна, информира БГНЕС.

Белият дом обяви в четвъртък вечерта, че САЩ, в координация с европейските си съюзници, са предприели действия за налагане на санкции на 8 богати руснаци, както и на членове на техните семейства, както и за налагане на визови ограничения на други 19 руски граждани и на 47 членове на техните семейства, и на лица, които са тясно свързани с тях, във връзка със събитията в Украйна.

Сега излиза и меморандум.

„Съединените щати и правителствата по целия свят ще работят за идентифициране и замразяване на активите на руския елит и членовете на техните семейства, които се намират в съответните ни юрисдикции - техните яхти, луксозни апартаменти, пари и други незаконно придобити печалби“, се казва в меморандума.

Според документа пълните блокиращи санкции, които забраняват използването на собственост, базирана в САЩ се разпростират върху лица, за които се смята, че "дават възможности" на руския президент Владимир Путин.

Сред посочените лица са прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков; Николай Токарев, съпругата му Галина, дъщеря му Мая и две компании за луксозни недвижими имоти; Борис Ротенберг, съпругата му Карина и синовете му Роман и Борис; Аркадий Ротенберг, синовете му Павел и Игор и дъщеря му Лилия; Сергей Чемезов, съпругата му Екатерина, синът му Станислав и доведената му дъщеря Анастасия; Игор Шувалов, петте му компании, съпругата Олга, синът Евгений и неговата компания (както и самолет), и дъщерята Мария и нейната компания; Евгений Пригожин, трите му компании, съпругата Полина, дъщерята Любов и синът Павел; Алишер Усманов, както и частният му самолет и суперяхта, която е задържана от германските власти и е „един от най-големите“ подобни плавателни съдове в света.

Още 19 руски олигарси и 47 членове на техните семейства или близки сътрудници са подложени на нови визови ограничения, наложени от Държавния департамент на САЩ. Техните имена не бяха посочени в доклада.

Тези санкции и конфискации на „незаконно придобити печалби“ идват дни след като американският президент изтъкна икономическите проблеми на Русия, свързани със санкциите, като заяви, че Вашингтон е в процес на координирана кампания за ограничаване на достъпа на Русия до технологии, като по този начин отслаби армията и икономиката на страната.

„Обединяваме се с нашите европейски съюзници, за да намерим и конфискуваме вашите яхти, вашите луксозни апартаменти, вашите частни самолети“, обяви той малко след като Вашингтон предприе действия за блокиране на руските полети от въздушното пространство на САЩ. „Идваме за вашите незаконно придобити печалби“, каза още Байдън.

САЩ налагат санкции и на руски организации „за разпространение на дезинформация“, съобщи Белият дом.

Министерството на финансите определя седем руски юридически лица.

Списъкът включва: Фондация за стратегическа култура „Една Родна“ и свързаните с нея „Ритъм Евразия“ и списание „Камертон“; „Южен фронт“; „Инфорос“, „Нови източни перспективи“; „Източен преглед“, „Геополитика“ и „Международен обединен свят“, се казва в изявлението.

Освен това 26 руснаци и украинци бяха включени в списъка със санкции заради ролята им в тези организации.

Съединените щати смятат, че организациите в списъка „пропагандират фалшиви идеи в подкрепа на стратегическите цели на Русия и лъжливо оправдават действията на Кремъл“, се казва още в изявлението на Белия дом.

Същевременно Министерството на търговията на САЩ добави над 90 организации и физически лица към списъка си с експортни ограничения спрямо Русия във връзка със ситуацията в Украйна.

„Министерството на търговията изменя Правилника за администриране на износа (EAR), добавяйки 91 нови имена към списъка“, се казва в съобщението на Федералния регистър, което ще бъде официално публикувано и ще влезе в сила на 9 март.

Към него са добавени организации и физически лица от Естония, Казахстан, Латвия, Малта, Сингапур, Словакия, Испания, Великобритания и самата Русия.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема