Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ наредиха на дипломатическите семейства да напуснат Киев

Свят

САЩ наредиха на дипломатическите семейства да напуснат Киев

САЩ наредиха на дипломатическите семейства да напуснат Киев - Tribune.bg
Снимка:

Вашингтон нареди на семействата на своите дипломати в Киев да напуснат страната „поради продължаващата заплаха от руски военни действия“, съобщи Държавният департамент. С разрешението за „доброволно“ напускане САЩ увеличи напрежението между Русия и Запада по отношение на европейската сигурност и опасенията от евентуално нахлуване на Москва в Украйна.

От своя страна Киев заяви, че решението на Вашингтон е „преждевременно“.

„Смятаме подобна стъпка от американска страна за проява на прекомерна предпазливост“, се казва в изявление на говорителя на украинското външно министерство Олег Николенко.

В същото време и Великобритания започна да изтегля дипломати от посолството си в Киев, се посочва в съобщение на уебсайта на британското външно министерство.

„Някои служители на посолството и техните семейства се изтеглят от Киев в отговор на нарастващата заплаха от страна на Русия. Британското посолство остава отворено и ще продължи да извършва важна работа“, се посочва в изявлението.

На този етап Брюксел не вижда причина за евакуация на дипломатите на страните-членки на ЕС от украинската столица.

„ЕС не възнамерява да евакуира семействата на дипломатите си от Украйна, не вижда причина за това и очаква обяснение от САЩ“, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Той допълни, че все още няма и единно предложение за санкции от страна на ЕС, но се разглеждат няколко варианта.

„В момента те са в процес на договаряне между институциите и страните от ЕС“, уточни дипломатът. Борел, обаче, добави, че в случай на агресия срещу Украйна общността „ще може да наложи санкции срещу Русия в рамките на няколко дни“.

Заради нарастващото напрежение по границата на Русия и Украйна в официална препоръка на Държавния департамент САЩ съветват гражданите си да не пътуват до Русия.

С особена сила предупреждението важи за пътуванията на американските граждани до граничния регион между Русия и Украйна. Вашингтон смята, че „ситуацията по границата е непредсказуема и има повишено напрежение“ поради струпването на руски войски и военните учения в района.

Заради така създалото се напрежение Вашингтон обмисля и разполагане на допълнителни войски в Прибалтика и Източна Европа, съобщи „Ню Йорк Таймс“, като вестникът се позова на източници от американската администрация.

Според медията може да става дума за „няколко хиляди“ военнослужещи. Решението за разполагане на допълнителни войски може да бъде взето в рамките на една седмица, твърдят източниците на изданието.

Според вестника в събота от Пентагона са представили на президента Джо Байдън няколко варианта за пребазиране на американските сили възможно най-близо до руските граници. В рамките на един от тези варианти експертите по отбрана предлагат изпращането на между 1000 и 5000 военнослужещи в източноевропейските страни с възможност за увеличаване на техния брой, ако напрежението в региона ескалира.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема