Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ обмислят изпращане на още войски в Европа, включително и в България

Свят

САЩ обмислят изпращане на още войски в Европа, включително и в България

САЩ обмислят изпращане на още войски в Европа, включително и в България - Tribune.bg
Снимка:

Съединените щати обмислят изпращането на допълнителни американски сили на ротационен принцип по източния фланг на НАТО в случай на руско нахлуване в Украйна, информира БНР. Съобщението е на изданието „Вашингтон пост“, което се позовава на официални източници от САЩ и Европа.

Алиансът обмисля позициониране на групи в бойна готовност в Румъния, България, Словакия и Унгария, посочва „Вашингтон пост“ като цитира неназован дипломат на НАТО. Също според дипломата, цитиран от изданието, всякакво изпращане на военни части в тези страни ще зависи от това дали местното правителство е склонно да ги приеме.

Съединените щати вече изпратиха две хиляди допълнителни военни предимно в Полша в отговор на струпването на руски войски по границата с Украйна.

В петък стана ясно, че още три хиляди американски военни ще бъдат изпратени в Полша, а хиляда се очаква да пристигнат в Румъния. Всичко това с цел засилване присъствието на Алианса на изток.

Междувременно разговорите между лидерите продължават, като американският президент Джо Байдън е заявил на руския си колега Владимир Путин, че в случай на инвазия Съединените щати и съюзниците ще отговорят бързо, като цената за Русия ще е висока.

Според Белия дом в едночасовия телефонен разговор Байдън е заявил още, че Америка е готова за дипломация, но и за „други сценарии“.

Официално лице от администрацията във Вашингтон описа разговора като „професионален и по същество,“ но лицето също посочи, че не се е стигнало до фундаментална промяна в позициите.

Вашингтон предупреждава, че пълномащабни военни действия на Русия в Украйна са възможни всеки един момент. Администрацията също казва, че не знае дали Путин всъщност е взел крайно решение за инвазия.

Москва отрича да има намерение за нахлуване в Украйна, но това не успокоява притесненията на Запада от струпвалите се десетки хиляди руски военни по украинската граница.

Заради информациите от нарастваща опасност от Русия, Съединените щати, както и европейски държави, включително България, призоваха гражданите си да напуснат Украйна. Подобен призив бе отправен и от Израел. Американското посолство в Киев нареди на по-голямата част от служителите си да напуснат страната.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати