Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ обяви, че дава оръжия за още 800 милиона долара за Украйна

Свят

САЩ обяви, че дава оръжия за още 800 милиона долара за Украйна

САЩ обяви, че дава оръжия за още 800 милиона долара за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Франция ще достави гаубици и танкове на страната

Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ ще изпратят на Украйна още оръжия за над 800 милиона долара, предават световните медии. Това ще се случи в следващите дни.

„Ние ще подкрепяме Украйна и целият алианс ще подкрепя Украйна, докато е необходимо, така че тя да не бъде победена (от Русия)“, заяви той.

Новата оръжейна доставка ще включва „нова модерна западна система за противовъздушна отбрана, още артилерия и боеприпаси, контрабатарейни радари, допълнителни боеприпаси за реактивните системи за залпов огън „Хаймарс“, предоставени вече на Украйна, както и още системи „Хаймарс“ от други страни“, каза Байдън на пресконференция на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

В същото време Еманюел Макрон съобщи, че Франция ще даде гаубици и танкове на Украйна

„В НАТО единодушно решихме, както и преди няколко дни на Европейския съвет и Г-7, да увеличим икономическата, хуманитарната и военната си подкрепа за Украйна. Съюзниците поемат своите отговорности“, заяви в свой Туитър пост френският президент.

Той допълни, че Франция ще „достави бързо оборудване“ на Украйна, включително още 6 гаубици “Caesar” и „значителен брой танкове“.

По време на посещението си в Киев, Макрон заяви, че западът има неофициално споразумение да не доставя на Украйна бойни самолети и танкове.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети