Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ одобриха нов тест за антитела на коронавирус

Свят

САЩ одобриха нов тест за антитела на коронавирус

Снимка:

Администрацията на Агенцията по храните и лекарствата към Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ одобри използването на нов тест за наличие на антитела към коронавируса, съобщава БГНЕС.

Тестът за антитела е разработен от американската компания Quidel. Той отчита резултати за няколко минути, като позволява да бъдат засечени части от вируса в проби от носната лигавица на тестваните пациенти. Този тест за откриване на антитела е третият, одобрен от американските медицински власти за употреба във всички лечебни заведения на страната.

За разлика от тестовете за откриване на самия коронавирус, които изискват по-дълго време за отчитане на резултати, доставката им е скъпа, и за тях са нужни само компетентни специалисти, новият тест не изисква нищо по-специално и може да бъде правен от неспециалисти.

Според вирусолозите, "класически" тест за откриване на антитела с вземане на проби от кръв се прилага при пациенти, борещи се с инфекция в продължение на няколко дни или седмици. PCR-тестът помага на медиците да разберат докъде е стигнало заболяването, колко широко се е разпространил вирусът в организма на пациента, но изобщо не е подходящ за спешна диагностика на коронавирус.

За сметка на това новият тест е лесен за използване в активната фаза на заболяването.

Дебора Бъркс, координатор на Белия дом в борбата с разпространението на коронавируса, нарече разработването на новия тест „истински пробив във вирусологията“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още