Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ откриха първите отломки на сваления китайски балон

Свят

САЩ откриха първите отломки на сваления китайски балон

САЩ откриха първите отломки на сваления китайски балон - Tribune.bg
Снимка:

Първите останки на предполагаемия шпионски китайски балон бяха извадени край бреговете на Атлантическия океан, съобщи BBC. В тази връзка от Пентагона уточняват, че първите парчета отломки са открити на повърхността на океана край бреговете на Южна Каролина. Тъй като работата по намирането на потъналите на морското дъно парчета продължава, Министерството на отбраната призова граждани да съобщават за всякакви фрагменти, които може да са изхвърлени на брега.

"Няма план останките да бъдат върнати на Китай, защото предстои да бъдат разгледани от разследващите", посочват официални лица пред BBC. Те се позовават на факта, че дипломатическият спор около китайския балон, който прелетя над САЩ, продължава.

В понеделник Пекин обвини Вашингтон в "свръхреакция" и "безразборно използване на военна сила" при свалянето на китайския балон, като предупреди, че това може да навреди на двустранните отношения.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че отношенията между двете страни не са били отслабени след инцидента.

"Ние ясно казахме на Китай какво ще направим. Те разбират нашата позиция. Ние няма да отстъпим", коментира пред журналисти американският президент.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс посочи, че Пекин "не би трябвало да е изненадан" от американските действия, тъй като са били предупредени.

Китай настоява, че самолетът е бил метеорологичен балон, който се е отклонил от курса заради силен вятър. Според изявление, публикувано на уебсайта на китайското външно министерство, заместник-министърът на външните работи Сие Фенг е подал официална жалба до посолството на САЩ във връзка с инцидента, обвинявайки Вашингтон, че реагира прекалено остро на инцидент, "причинен от форсмажорни обстоятелства".

Нова информация за балона разкрива, че той е бил висок около 60 м и е носел товар с размерите на самолет, твърдят официални лица. Размерът и съставът на обекта са повлияли на решението той да не бъде първоначално свален, докато е летял над сушата.

"Представете си големи отломки, тежащи стотици, ако не и хиляди килограми, които падат от небето", изтъкна генерал от американските ВВС Глен ВанХерк.

По думите му, американското разузнаване има информация за предишни полети на подобни обекти, но тогава не са предприемани мерки.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби съобщи, че САЩ са успели да проучат балона, докато е летял, и се надява да могат да получат ценна информация за операциите му, като извлекат от водата възможно най-много компоненти.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети САЩ, балон, отломки
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети