Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ: Русия възнамерява да унищожи Украйна и да я заличи напълно от картата на света

Свят

САЩ: Русия възнамерява да унищожи Украйна и да я заличи напълно от картата на света

САЩ: Русия възнамерява да унищожи Украйна и да я заличи напълно от картата на света - Tribune.bg
Снимка:

Постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд заяви, че повече не бива да има никакво съмнение, че Русия възнамерява да унищожи Украйна и да я заличи напълно от картата на света, предаде Асошиейтед прес.

На заседание на Съвета за сигурност на организацията тя посочи, че Вашингтон забелязва все повече признаци, че Русия подготвя почвата за опит да анексира цялата територия на източните украински области Донецк и Луганск и южните области Херсон и Запорожие, в това число чрез поставянето на незаконна администрация в контролираните от нея райони с цел провеждане на фалшиви референдуми или укази за присъединяване към Русия.

Сергей Лавров каза на срещата на върха в Кайро в неделя, че основната цел на Москва в Украйна е да освободи народа ѝ от „неприемливия режим“. Очевидно предполагайки, че военните цели на Москва се простират отвъд украинския индустриален регион Донбас на изток, включващ Донецк и Луганск, Лавров каза: „Ние със сигурност ще помогнем на украинския народ да се отърве от режима, който е абсолютно антинароден и антиисторически“.

Руският заместник постоянен представител в ООН Дмитрий Полянски заяви пред съвета, че „денацификацията и демилитаризацията на Украйна ще бъдат проведени в пълен обем”.

Полянски предупреди западните страни да не снабдяват Киев с далекобойна артилерия и реактивни системи за залпов огън с ракети земя-земя, защото това измества „временната защитна линия” още по на запад и „по този начин в още по-голяма степен изясняват задачите и целите на специалната военна операция”.

Томас-Грийнфилд от своя страна разкритикува страните, които казват, че „сигурността на една страна не бива да е за сметка на тази на друга”. Тя не назова конкретна държава, но това е виждане, често повтаряно от Китай, включително от заместник постоянния му представител в ООН Гън Шуан.

Той заяви пред съвета, че „поставянето на собствената сигурност над тази на другите, опитите за укрепване на военни блокове и установяване на пълно превъзходство ще доведат единствено до конфликти и противопоставяне, разделяне на международната общност и до по-малко сигурност за самите тях (които правят това)”.

Представителят на САЩ също нападна нациите, които призовават всички страни да прегърнат дипломацията като каза: „Нека бъдем ясни: продължаващите действия на Русия са пречка за разрешаването на тази криза.“ Тя отново не назова държави, но значителен брой държави в Африка, Азия и Близкия изток възприемат този подход.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети