Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ са готови да разположат в Европа ракети за сдържане на Русия

Свят

САЩ са готови да разположат в Европа ракети за сдържане на Русия

Снимка:

Съединените щати имат готовност, при необходимост, да разположат ракети със среден и по-малък обсег в Европа с цел сдържане на Русия. Това обяви днес съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Робърт О`Брайън в реч пред института „Хъдсън” във Вашингтон.

Подобни стъпки САЩ може да предприемат и Индийско-Тихооеканския регион за сдържане на Китай. Тъй като не е участник в Договора за унищожаване на ракетите със среден и по-малък обсег, е разположил „хиляди ракети”, които са „насочени срещу съюзниците на САЩ” и могат да бъдат използвани дори срещу американските военноморски сили.

„Те го направиха, възползвайки се от факта, че бяхме ограничени от договора с Русия”, подчерта О`Брайън.

Президентът Тръмп е решил, че заради този договор националната сигурност на Съединените щати в Индийско – Тихоокеанския регион и в Европа не може да бъде обект на заплаха, каза съветникът.

„Ние излязохме от договора и работим по създаването на хиперзвуково оръжие, създаваме система за доставки под формата на балистични ракети, които ще ни помогнат да обезпечим сигурността на Америка, да защитим съюзниците си и да сдържаме Китай”, подчерта още О`Брайън. Той заяви, че ако е необходимо, за сдържането на Русия ракети ще бъдат разположени и в Европа.

Според него, Русия и САЩ ще продължат с една година срока на Договора за мерките по съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ 3), в случай че се договорят по въпроса за проверките. Вашингтон трябва да се увери, доколко руснаците се отнасят сериозно към контрола над въоръженията, каза О`Брайън.

Според изказването му, и двете държави се стремят да постигнат договор, тъй като е в техен интерес.

Администрацията на Доналд Тръмп не е във възторг от СТАРТ 3, защото в него не попадат тактическите ядрени оръжия.

В този аспект руската страна има предимство пред САЩ по брой на бойни глави, които не попадат в категорията стратегически.

Източник: БГНЕС  


Етикети САЩ, Русия, ракети

Коментари (1)

кесо Договорите с Русия не струват и хартията на която са написани!
29.10.2020 09:33 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още