Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ ще доставят втечнен газ на Европа, за да намалят зависимостта от Русия

Свят

САЩ ще доставят втечнен газ на Европа, за да намалят зависимостта от Русия

САЩ ще доставят втечнен газ на Европа, за да намалят зависимостта от Русия - Tribune.bg
Снимка:

15 млрд. куб. м ще получи Европа до края на 2022 г., тенденцията е да се повишават всяка година

САЩ подписаха знаково споразумение с Европейския съюз за доставка на допълнителни 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ тази година и увеличаване на доставките си през следващите години, в опит да намалят завимостта на Европа от  руския газ.

САЩ са се ангажирали за доставката на 50 милиарда кубически метри допълнително втечнен природен газ до 2030 г., обяви президентът Джо Байдън на пресконференция в Брюксел в петък сутринта със своя колега - председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В момента Русия доставя около 40% от европейския газ - и експерти твърдят, че покупката финансира директно финансира войната в Украйна, коментира Скай Нюз.

Доставката на 15 милиарда кубически метра газ бе определена от фон дер Лайен като „голяма стъпка“ към изключването на Москва от европейската енергийна инфраструктура, тъй като тя ще замени доставките на втечнен природен газ, които ЕС „в момента получава от Русия“.

Двамата лидери заявиха, че са сформирали съвместна работна група за справяне с енергийната криза в Европа, изострена от нахлуването на Русия в съседна Украйна, което повиши цената на петрола и газа.

ЕС казва, че до 2030 година иска да спести 70 милиарда кубически метра чрез енергийна ефективност и използване на повече вятърна и слънчева енергия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети