Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ: Скопие няма алтернатива на конституционните промени

Свят

САЩ: Скопие няма алтернатива на конституционните промени

САЩ: Скопие няма алтернатива на конституционните промени - Tribune.bg
Снимка:

Северна Македония трябва да приеме конституционните промени, за да бъде част от ЕС. Алтернативните предложения за пътя към ЕС без ясна конкретика са измама. Санкциите на САЩ срещу корумпираните фигури в РСМ работят. Това заяви помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Джеймс О'Брайън в интервю за „360 степени“, цитиран от БГНЕС.

Важно е Северна Македония и нейните съседи да намерят начини да продължат напред, каза той. "Има оферта на масата и трябва да я приемете. Насърчавам всички политически лидери да се възползват от тази възможност. Алтернативният път може да струва на икономика, ще накара повече хора да напуснат страната и ще върне държавата назад", заяви американският служител. „Ние силно подкрепяме стремежите на Северна Македония към ЕС. Има политически структури, които мислят по различен начин, някои могат да получат пари от някъде. Но мнозинството иска да бъде част от Европа", добави Джеймс О'Брайн.

Запитан за опозицията на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на конституционните промени, които те наричат "български диктат", О'Брайн каза следното: „Има оферта на масата. И ако искате да знаете какво представлява някой човек и как ще се държи, ако е на власт, вижте как ще реагира на това предложение. Ако той не предложи ясна алтернатива, не трябва да му имате доверие, той може да ви измами".

Помощник-секретарят отбеляза, че санкциите на САЩ срещу корумпираните фигури в РСМ са ефективни, но е необходимо време, докато процесът даде резултати.

О'Брайън не каза дали ще има нови лица в "черния списък". Той припомни, че санкциите са начин корумпираните фигури да бъдат ясно определени, така че да не могат да забогатеят още или да пътуват по света с "плодовете на своята кражба".

БГНЕС припомня, че Вашингтон санкционира най-мощните фигури в Северна Македония и Западните Балкани, включително най-влиятелния олигарх в РСМ Орце Камчев и неговата корупционна мрежа от фирми и поставени лица.

О'Брайън заяви, че пътят напред зависи от македонското общество и правителството. "Политическите избраници трябва да използват властта за общото благо, а не в полза на самите тях и на най-близките им. Тези промени ще дойдат чрез процеса (на интеграция) в ЕС".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети